Climate activists attend the March for Climate in a protest against global warming in Katowice, Poland, Saturday, Dec. 8, 2018, as the COP24 UN Climate Change Conference takes place in the city. (AP Photo/Alik Keplicz)
Climate activists attend the March for Climate in a protest against global warming in Katowice, Poland, Saturday, Dec. 8, 2018, as the COP24 UN Climate Change Conference takes place in the city. (AP Photo/Alik Keplicz)

FN-sjefen prøver å få fortgang i klimaforhandlinger

Publisert

Et dårlig resultat i klimaforhandlingene i Polen kan få følger i mange år. FN-sjef António Guterres reiste onsdag tilbake til Polen for å mane til handling.

Guterres, som talte under åpningen av forhandlingene, advarte onsdag om at viktige spørsmål i samtalene fortsatt er uløst.

FNs generalsekretær håper å bidra til fortgang i svært seige forhandlinger. To og en halv dag før det store klimamøtet i Katowice etter planen avsluttes, var det fortsatt ikke noe gjennombrudd.

– Mange land holder kortene tett til brystet. Det er en del av forhandlingsspillet, sier forskningsdirektør Steffen Kallbekken ved forskningsinstituttet CICERO. Han var selv til stede i den polske byen i forrige uke.

– Kan bli låst fast

I Katowice forsøker nærmere 200 land å bli enige om et regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

Mange av temaene i samtalene kan framstå som tekniske detaljer, men Kallbekken understreker at utfallet er viktig. Regelverket som skal vedtas denne uka, blir trolig stående i mange år framover.

– Et dårlig resultat i Polen kan låse landene fast i et uheldig spor, sier Kallbekken til NTB.

Et av de vanskeligste spørsmålene er regelverket for hvordan landene skal rapportere om hvor mye klimagasser de faktisk slipper ut.

En annen utfordrende sak er rike lands økonomiske bidrag til utslippskutt og klimatilpasning i fattige land. Nye løfter om økonomiske bidrag har mange ganger tidligere bidratt til å skape enighet i klimaforhandlingene, påpeker Kallbekken.

– Idiotisk avtale

Miljøministre fra en lang rekke land er til stede i Katowice denne uken, og Norge er representert med klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Han er med på å lede samtaler om flere sentrale temaer i innspurten.

Mens forhandlerne og ministre strever vider i Katowice, forsøker USAs president Donald Trump tilsynelatende å sabotere forhandlingene fra sidelinjen.

– Kanskje det er på tide å få slutt på den idiotiske og ekstremt dyre Parisavtalen og gi pengene tilbake til folket som lavere skatter, skrev han på Twitter i helgen i forbindelse med protestene og opptøyene i Frankrike.

Men selv om Trump har sagt at han vil trekke USA fra Parisavtalen, har dette ennå ikke skjedd. I henhold til avtalen kan ingen land forlate den før i november 2020 – rett etter det neste amerikanske presidentvalget.

Kull-framstøt

Amerikanske forhandlere deltar derfor fortsatt i de internasjonale klimaforhandlingene. I mange sammenhenger har de opptrådt omtrent på samme måte som de gjorde da Barack Obama var president.

Kallbekken mener det er en risiko for at Trump plutselig bestemmer seg for å sabotere samtalene fra innsiden. Men så langt ser det ut som presidenten heller satser på tvitring og amerikanske delegasjoner som forsøker å fremme kullkraft på sidelinjen av selve forhandlingene.

En forhandler fra et annet land sier til nettstedet Climate Home News at det virker som amerikanerne prøver å bidra til et regelverk som vil være spiselig for en annen, framtidig regjering i USA – eller for Trump selv hvis han ombestemmer seg og godtar Parisavtalen.

Mindre støtte

Selv om Trump enn så lenge tvitrer mer enn han aktivt saboterer, er USA ikke lenger noen aktiv pådriver i klimaforhandlingene.

At USA la press på andre land i 2015, bidro sterkt til at Parisavtalen ble vedtatt. Etter at Trump ble president, har andre motvillige land fått friere tøyler til å bremse forhandlingene eller presse fram lite ambisiøse løsninger.

En annen endring er at USA er mye mindre villige til å love økonomisk støtte til klimatiltak i fattige land. Innbetalingene til FNs grønne klimafond, som kanaliserer slik støtte, er allerede stanset.

I tillegg har USA, Russland, Saudi-Arabia og Kuwait i Katowice forsøk å dempe betydningen av den siste rapporten fra FNs klimapanel om hva som må til for å begrense den globale oppvarmingen.

(©NTB)