FN-rapportør ber Norge avvikle oljenæringen

Men Norsk institusjon for menneskerettigheter (NIM) støtter ikke utsagnet om å stanse oljevirksomheten.

Publisert Sist oppdatert

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø ber Norge om å slutte med oljeleting og gradvis avvikle olje- og gassindustrien.

Det framgår av en rapport som ble lagt fram for FNs menneskerettighetsråd mandag. Rapporten er skrevet av spesialrapportør David R. Boyd etter et tolv dager langt besøk i Norge i september 2019, der han møtte både myndigheter, organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og næringsliv.

I uttalelsen som er nå er lagt på bordet, heter det at Norge bør forby videre leting etter fossilt brensel, la være å utvikle infrastrukturen i næringen og også forby de mest forurensende og miljøskadelige formene for olje- og gassutvinning.

Boyd peker også på at vi bør sikre oss en god plan for folk og lokalsamfunn som er avhengig av industrien i dag.

I rapporten blir det påpekt at selv om det gjøres mye godt arbeid på miljøområdet i Norge, så finnes det rom for forbedringer. Dette er Norsk institusjon for menneskerettigheter (NIM) enige i, men de støtter ikke utsagnet om å stanse oljevirksomheten.

Leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom sier at det er helt absurd at Norge ikke tar sitt rettmessige ansvar og kutter Co₂ der det virkelig gjør en endring.

– Hvert år eksporterer Norge 500 millioner tonn med Co₂ i form av olje. Etter klimasøksmålets andre runde i Borgarting lagmannsrett ble det bestemt at Norge også må ta ansvar for utslippene vi eksporterer. Dette kan vi gjøre ved å begynne nedtrapping i oljesektoren, sier hun.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS