Svolvær  20160720.Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden.Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Svolvær 20160720.Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden.Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Flertall i Aps fylkespartier for kompromissforslag i Lofoten

Publisert

Et flertall av Ap-fylkeslagene går inn for kompromissforslaget om konsekvensutredning av oljevirksomhet i deler av havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ti av de 13 fylkeslagene som inntil søndag middag hadde stemt over forslaget, sier ja, mens tre stemmer mot.

De ti som stemmer for er Nordland, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. De tre som stemmer mot er Akershus, Buskerud og Sogn og Fjordane.

I løpet av søndag skal også fylkespartiet i Hordaland stemme over kompromissforslaget. To av fylkene har valgt å ikke behandle kompromisspørsmålet. Det er Sør-Trøndelag og Troms, som vil vente til landsmøtet som holdes 20. til 23. april.

– Dette vil si at kompromisset ligger godt an, men det er ikke avgjort, sier partiets pressetalskvinne Camilla Ryste til NTB.

Venter til landsmøtet

Fylkespartiene i Finnmark, Oslo og Østfold har ennå ikke hatt sine årsmøter. Før kompromissforslaget i januar sa disse tre fylkeslagene nei til konsekvensutredning, men her kan det bli omkamper på årsmøtene.

Ryste sier at de to av fylkeslagene som valgte å ikke behandle kompromisset på sine årsmøter, overlater dette til sine landsmøtedelegater.

– Det vil si at det er opp til delegatene på landsmøtet å avgjøre dette. Disse to fylkespartiene har tidligere vedtak på nei til konsekvensutredning, men de har ikke tatt stilling til kompromisset.

Landsmøtet avgjør

Aps programkomité sa i januar ja til å konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men de vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromissforslaget går altså ut på å åpne for noe oljevirksomhet i deler av det omstridte området.

Partileder Jonas Gahr Støre kommenterer overfor Adresseavisen spørsmålet om det vil være et nederlag om landsmøtet skulle si nei i slutten av april:

– Det er 19 fylkeslag som skal gjøre seg opp sin mening, det har jeg respekt for. Det er sterke syn på begge sider. Jeg ser at mange har tatt imot vårt forslag. Det flertallsvedtak som kommer på landsmøtet, det lever vi godt med.

(©NTB)