Oljeformuens verdi kan reduseres med to tredjedeler

Publisert

Den lave oljeprisens effekt på norsk økonomi.

Hvis dagens lave oljepriser ikke tar seg opp igjen vil to tredjedeler av den beregnede oljeformuen forsvinne. Det viser anslag gjort av Dagens Næringsliv.

Med utgangspunkt i Finansdepartementets beregninger og at finansminister Siv Jensen (Frp) i høst anslo at verdien av olje som ikke er tatt opp utgjør 4200 milliarder kroner, og at 3750 milliarder kroner er statens, vil to tredjedeler av dette forsvinne hvis oljeprisen holder seg på dagens lave nivå. Det vil si at verdien av oljeformuen reduseres fra 4200 til 2500 milliarder kroner.

Hver enkelt nordmann rammes

I forrige uke falt prisen på nordsjøolje under 30 dollar fatet. Til sammenligning var prisen på 110 dollar sommeren 2014. Professor Ragnar Torvik ved NTNU understreker at endringene tilsvarer store beløp for hver enkelt nordmann.

– Formuesreduksjonen i den offentlige delen er på 2429 milliarder, som er 500 000 kroner per innbygger eller to millioner for en familie på fire. Det illustrerer hvor mye oljeprisfallet reduserer formuen, sier Torvik.

  • Koster oljefondet 400 millioner å selge seg ut av kullselskaper
  • Stor usikkerhet

    Fordi det er knyttet stor usikkerhet til denne type anslag og hva som vil skje med oljeprisen, vil ikke statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) kommentere beregningene i detalj, men sier at:

    – Det er liten tvil om at varig lavere oljepris på sikt vil ha konsekvenser; vi blir mindre rike enn vi trodde. Det betyr selvfølgelig at vi setter inn mindre nye inntekter i fondet, og veksten i forventet realavkastning blir mindre, sier han.