Verdens børser raste ned til 2013-nivå

Publisert

– Jeg er ganske pessimistisk når det gjelder aksjemarkedene de neste to til tre månedene.

Verdens børser falt onsdag til det laveste nivået på to og et halvt år. Den globale indeksen MSCI World stupte 3,4 prosent, en nedgang som kom i tillegg til 11,1 prosents nedgang siden nyttår.

Januar kan bli verstingmåned

Nivået er dermed det samme som i juni 2013. Hvis ikke utviklingen snur, blir januar en av de verste månedene i indeksens historie.

Røde tall preget onsdag børsene over store deler av verden, og i Europa falt flere av de viktigste indeksene over 3 prosent.

– Jeg er ganske pessimistisk når det gjelder aksjemarkedene de neste to til tre månedene, sier Andreas Clenow i selskapet ACIES Asset Management.

 • Mer fordelaktig å investere i olja
 • Bjørnen ut av hiet

  Forrige gang MSCI World falt like mye som den har gjort så langt i januar, var midt under finanskrisen i oktober 2008.

  Clenow tror ikke verdens aksjehandlere står overfor et like dystert scenario nå. Men han konstaterer at vi snart har å gjøre med et «bear market» – som ofte defineres som et fall på over 20 prosent.

  Bjørnemarkedet var allerede et faktum en periode onsdag, da MSCI World befant seg 20,5 prosent under toppen i mai i fjor. Etter en stund krabbet indeksen oppover, og bjørnen tuslet inn i hiet igjen.

  • Dette betyr effektivisering og kostnadsreduksjoner
  • Aksjekursen fulgte oljeprisen

   Verdens børser dras nedover av de raskt dalende oljeprisene, og onsdag var amerikansk lettolje for levering i februar nede i 26,19 dollar fatet.

   Da oljeprisen gikk litt opp igjen, fulgte aksjekursene etter. Den brede indeksen S&P 500 endte med et fall på 1,17 prosent til 1.859,33 poeng. Tidligere på dagen hadde indeksen sunket 2,24 prosent til det laveste nivået siden februar 2014.

   I Europa var børsfallene brattere. Den tyske indeksen DAX 30 falt 3,2 prosent, mens Oslo Børs hadde sin verste dag så langt i år med en nedgang på 4,7 prosent.

   Sent på kvelden hadde prisen på nordsjøolje falt 3,4 prosent til 27,7 dollar fatet. I tillegg til oljeprisfallet bidrar den økonomiske uroen i Kina og andre store utviklingsland til å presse verdens børser nedover.