Spår oljepris på 20 dollar

Publisert

Bremser økonomisk vekst i USA.

Investeringsbanken Goldman Sachs spår oljepris ned mot 20 dollar fatet dersom det ikke kuttes betydelig i produksjonen. Et slikt produksjonskutt kommer alt neste år, spår Det internasjonale energibyrået (IEA).

Fulle lagre og overproduksjon i OPEC-landene gjør at Goldman Sachs har revidert sine tidligere anslag for neste år, går det fram av en fersk rapport.

Rapporten fra investeringsbanken kommer samtidig med at Det internasjonale energibyrået (IEA) legger fram sin siste månedsrapport.

IEA konstaterer også at det er stor overproduksjon av olje, noe som har bidratt til kraftig prisfall. Dette igjen har ført til at etterspørselen i år har økt til det høyeste på fem år, tror Paris-baserte IEA.

  • Les også: Kutter på feil sted - av Langset Rope Access i TEAM enerWE
  • Saudi-Arabias motvilje mot å kutte produksjonen for å beskytte egen markedsandel er hovedårsaken til den lave oljeprisen, som først og fremst rammer den relativt kostbare utvinningen av skiferolje i USA, mener IEA.

    IEA spår at den globale oljeproduksjonen vil falle med 500.000 fat om dagen neste år, den største nedgangen på 24 år. Skiferolje i USA vil trolig utgjøre 80 prosent av dette, tror de.

    Etter å ha økt med rekordhøye 1,7 millioner fat per dag i 2014, vil de siste priskuttene trolig bremse den økonomiske veksten i USA, konkluderer IEA.