Sveiseingeniør ble årets gründerkvinne

Publisert

Kathrine Molvik bak FeC AS er kåret til Female Entrepreneur 2016.

Kronprinsesse Mette-Marit sto for overrekkelsen av Innovasjon Norges pris Female Entrepreneur 2016, som på selveste kvinnedagen ble tildelt Kathrine Molvik, gründeren bak det Bergens-baserte sveise - og materialteknologiselskapet FeC AS.

"Vinneren innoverer i en tradisjonell, konservativ og svært mannsdominert bransje, og har potensial til å fornye og forandre en næring. Hun ser helheten og muligheten i å anvende et tradisjonelt fag i en ny tid. Tross nedgang i oljerelatert industri og en tøff start har hun allerede klart å finne nye markeder. Hun har teft og pågangsmot, og snur opp ned på tradisjonelle forretningsmodeller," leste kronprinsessen fra juryens begrunnelse.

- Jeg har ikke helt landet ennå. Men det er jo helt fantastisk, helt surrealistisk, det har ikke gått opp for meg hva jeg har fått lov til å være med på, sier en strålende fornøyd prisvinner når enerWE ringer for å gratulere.

"Game-changer"

- Molvik har med bedriften FeC bragt delingsøkonomien inn i industrien, nærmere bestemt sveisenæringen, og skapt en helt ny tjeneste som har potensial til å fungere på en måte markedet ikke forventer. Det er dette vi kaller disruptiv innovasjon, en "game-changer", og er det noe vi trenger mer av i omstillingen av norsk næringsliv, så er det nettopp det, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge og juryleder i Female Entrepreneur 2016, Anita Krohn Traaseth i en pressemelding.

Krohn Traaseth ledet juryen som bestod av Anne Lisæth Schøyen, fungerende daglig leder i DOGA, Anne Kristi Koppang, gründer av Olivia-kjeden, Shahzad Rana, gründer og teknologidirektør i Microsoft og Kari Olrud Moen, konserndirektør produkt DNB.

Reklame

https://vimeo.com/157152222

Reklame

Så et behov

FeC — som har fått navnet etter de kjemiske symbolene for jern (Fe) og kobber (Cu) — tilbyr rådgivning og prosjektledelse innen sveise - og materialteknikk. Kundelisten består allerede av referansekunder som Well Connection AS (tidligere Frank Mohn Mongstad), Bergen Engines (Rolls Royce) og FM Stålbygg (Stord).

- Så vidt jeg vet er det ingen i Norge som driver med det vi driver med. Jeg ble ofte ringt opp og spurt om rådgivning i min tidligere jobb, og så et behov i bransjen, har Molvik tidligere uttalt til Bergens Tidende.

Hun understreket også overfor vestlandsavisen at kontorplassen i gründerinkubatoren Dampen har vært alfa og omega for henne den første tiden med eget firma. Molvik, som også vant Frederikke Qvam-prisen i fjor høst hadde ingen erfaring med å drive eget aksjeselskap da hun startet for seg selv høsten 2014, men veksten har gått i et forrykende tempo, og allerede i første halvår hadde bedriften omsatt for tre millioner kroner.

Internasjonale ambisjoner

FeC, som nylig startet et samarbeid med det danske selskapet Advisio, har store planer for fremtiden, både internasjonalt og på hjemmebane.

- Nå blir det å fokusere på å få bygget vårt eget verksted og få satt i gang forsknings– og utviklingsprosjektene våre og fokusere på videre vekst og drift. Og vi har jo internasjonale planer, så vi må prøve å skalere de opp fremover. Men først skal jeg hjem til familien, sier Molvik til enerWE.

Powered by Labrador CMS