Ekspert tror på Asia-drahjelp i norsk omstilling

Publisert

- Kanskje er vi ikke like flinke til å planlegge, og mye kan gå i ball i kommunikasjonen mellom Norge og Asia.

Asia har aldri vært viktigere for norsk økonomi, sier Innovasjon Norges Asia-leder.

Tirsdag åpner statsminister Erna Solberg (H) en stor konferanse for norsk næringsliv i Singapore. Svend Haakon Kristensen jobbet for norsk næringsliv i land som Kina, Japan og Korea i 15 år før han flyttet hjem igjen til Norge og ble regionleder for Innovasjon Norges virksomhet i Asia.

– Veldig mye av veksten i verden skjer i Asia, og det er også her det er ventet vekst fremover. Det påvirker Norge, uansett om vi melder oss på eller ikke, sier Kristensen til NTB.

Aldri viktigere

Erna Solberg åpner konferansen Norway-Asia Business Summit (NABS) i Singapore tirsdag, der en lang rekke representanter for norsk næringsliv vil utveksle ideer og erfaringer med å drive forretninger i Asia.

– Jeg ser fram til å møte representanter for norsk og asiatisk næringsliv i Asia. Innspill herfra er viktig i regjeringens arbeid med økonomisk bærekraftig utvikling, omstilling, økt handel og samarbeid med andre kunnskapsøkonomier, sier Solberg.

– Denne konferansen har aldri vært mer aktuell. Asia har aldri vært viktigere for Norge og norsk økonomi enn nå, sier Kristensen.

Omstille ute også

Lav oljepris og stigende arbeidsledighet betyr ikke at omstillingen av norsk økonomi må begrenses til Norge, mener Kristensen.

– Et generelt råd til norske bedrifter er å samarbeide og skape norske landslag. Det kan hende man er konkurrenter på hjemmebane, men ute har man mye mer igjen for å ta løft sammen. I en relasjonsøkonomi må du kommunisere mye bare for å få lov til å komme inn døra og få anledning til å fortelle hvem du er, sier regiondirektøren.

Norge klinger godt

Ikke noe kommer av seg selv, men Kristensens erfaring er at Norge klinger godt i Asia.

– Nordmenn og norsk teknologi er generelt vel ansett. Det er ofte en fordel å flagge at du er norsk. Vi er sterke på nisjeteknologi og gode til å løse problemer. Oljeeventyret hadde aldri blitt virkelighet om vi ikke var gode til å løse problemer. Kanskje er vi ikke like flinke til å planlegge, og mye kan gå i ball i kommunikasjonen mellom Norge og Asia. Men når det kommer til selve leveransen, så leverer vi. Dessuten står den norske etikken seg bra, sier Kristensen.

Billige ingeniører

Ifølge Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er over 250 norske bedrifter på plass bare i Singapore. Innovasjon Norges rolle er å gi råd, innspill og veiledning, eller å bidra til koblinger, som Asia-sjefen liker å kalle det.

– Årets konferanse kan bli viktig også for å markedsføre Norge. For eksempel har en norsk ingeniør i verdensklasse aldri vært billigere i drift. Nå handler det om å få utlendinger til å benytte den kompetansen som er ledig i Norge. Det har vi ikke hatt behov for tidligere, men mye er snudd på svært kort tid, sier Kristensen.