Hvor mange vindturbiner er det i Tyskland?

Ved utgangen av 2018 var det totalt 29.213 landbaserte vindturbiner i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av 2018 var det totalt 29.213 landbaserte vindturbiner i Tyskland. De har en total kapasitet på 52.931 MW, og bidro med 89,5 TWh i 2018.

Når man flyr til Tyskland og ser ut av vinduet er det slående å se hvor mange vindturbiner som faktisk er spredd rundt om i landskapet. De står ofte i klynger, men det er ofte mindre klynger med alt fra 2-3 vindturbiner på et område til 6-8 vindturbiner noen kilometer bortenfor.

I en tidligere artikkel har enerWE sett nærmere på hvor mange vindturbiner som må til for å erstatte energimengden som Norge eksporterer til Europa i form av gass. Da kom vi frem til at det tilsvarte omtrent 135.000 vindturbiner hvis alle var av samme type som nylig har blitt satt opp i den nye vindparken i Marker kommune.

Slike regnestykker må alltid tas med en klype salt da det ikke egentlig lar seg gjøre å sammenligne energimengden fra gass og vindkraft. Det går på alt fra at vindkraften ikke er regulerbar til at virkningsgraden på gass når den omformes til elektrisitet er mye lavere. Likevel gir slike regnestykker en viss pekepinn på hvor stort omfang det faktisk er snakk om, og det gjør det mulig å vurdere om det er realiserbart eller ikke.

135.000 vindturbiner er åpenbart et stort antall, og ved første øyekast kan det kanskje virke helt uoppnåelig. Når vi nå har funnet tall fra Clean Energy Wire for hvor mange vindturbiner som allerede er installert i Tyskland alene fremstår det kanskje ikke som like uoverkommelig likevel. Hvis Tyskland allerede har så mange vindturbiner bør det ikke være umulig å sette opp 135.000 nye vindturbiner rundt om i hele Europa.

Samtidig er nok grunn til å tro at disse nærmere 30.000 vindturbinene som allerede er satt opp sannsynligvis er satt opp på de best egnede områdene, og at det derfor kan bli krevende å sette opp så mange vindturbiner andre steder i Tyskland.

Kilde: Clean Energy Wire

Denne artikkelen er en av flere i en serie med ofte spurte spørsmål, eller frequently asked questions (FAQ), som det heter på engelsk. Her kan du se flere FAQ-spørsmål om energibransjen.

Les mer:

Powered by Labrador CMS