Hvor mange britiske hjem er avhengige av norsk gass?

23,9 millioner britiske hjem er knyttet opp mot gassleveranser til oppvarming og matlaging.

Publisert Sist oppdatert

Av totalt 27,2 millioner britiske husholdninger er 23,9 millioner knyttet opp mot infrastrukturen slik at de kan bruke gass til oppvarming og matlaging. Det er en økning fra 14 millioner hjem i 1990.

Innen 2022 forventes det at det vil bygges ytterligere 1,5 millioner hjem, men i en rapport fra "The commitee on Climate Change and its Adaptions Comitee" (CCC) bør britiske myndigheter etterstrebe å bygge de uten gasstilknytning slik at de isteden kan utnytte fornybare energikilder.

Bakgrunnen for det er at husholdningene står for 14 prosent av Storbritannias klimagassutslipp, og selv om gassen har bidratt til at britene gradvis er i ferd med å kvitte seg med bruken av kull så er det fortsatt en energikilde med klimagassutslipp.

Det kan imidlertid bli lettere sagt enn gjort å få britene over fra gass til fornybar elektrisitet. I Storbritannia har de et eget begrep for folk som ikke har råd til å betale for strøm og gass, og det kalles "utility poor". Ettersom gassen er mye billigere enn strømmen så vil det gi husholdningene en markant høyere utgift hvis de ikke lengre får bruke gass.

I en tidligere artikkel har enerWE sett på hvor mye nordmenn kunne spart på å bruke gass istedenfor strøm til oppvarming og matlaging, og der kom vi frem til at det ville halvert oppvarmingskostnadene og dermed redusert strømregningen med en tredjedel. Ettersom britene har høyere strømpriser enn Norge er kostnadene for strøm et sted mellom tre og fire ganger så høy.

Samtidig kan deler av denne kostnaden reduseres ved at det installeres solpanel på taket, samt utbygging av vindkraft. Selv i Skottland, der været svinger så mye at selv bergensere kan reagere på de raske værskiftene, er det nå vanlig å installere solpanel på taket til nye hjem som bygges. De har også gode vindforhold, og det bygges derfor ut mye vindkraft der.

Selv om Storbritannia også har olje- og gassaktiviteter på den britiske sokkelen, er de avhengig av å kjøpe gass fra Norge. Ifølge Gassco kjøper de omtrent 30 prosent av all gass som produseres på norsk sokkel. Det er kun Tyskland som kjøper mer av oss.

Kilder: CCC, Gassco

Denne artikkelen er en av flere i en serie med ofte spurte spørsmål, eller frequently asked questions (FAQ), som det heter på engelsk. Her kan du se flere FAQ-spørsmål om energibransjen.

Les mer:

Powered by Labrador CMS