Fant flyvrak under arbeidet med Englands-kabelen

Publisert

Deler av et britisk bombefly fra andre verdenskrig er funnet ved traseen til strømkabelen til England. Flyet skulle slippe forsyninger til den norske hjemmefronten, men forsvant sporløst.

Flydelene ble funnet under kartleggingen av traseen for strømkabelen mellom Norge og Storbritannia. North Sea Link bygges av Statnett og britiske National Grid, og vil bli verdens lengste undersjøiske strømkabel.

– Fagfolk vi har rådført oss med mener at flyvraket er et bombefly av typen Short Stirling, som spilte en viktig rolle i å levere forsyninger fra Storbritannia til den norske motstandsbevegelsen på slutten av andre verdenskrig, forteller prosjektdirektør for North Sea Link, Thor Anders Nummedal, i en artikkel som Newswire har skrevet på oppdrag Statnett.

Flydelene er funnet på havbunnen rundt 60 km vest for Bryne på Jæren.

Leggingen av den undersjøiske strømkabelen starter neste år. Det er gjennomført flere undersøkelser for å legge til rette for installeringen, og det var under en slik undersøkelse at flydelene ble funnet.

– Det er svært viktig å gjennomføre detaljerte sjøbunnsundersøkelser når en skal bygge en ny kabelforbindelse. Vi må vite nøyaktig hvordan sjøbunnen ser ut i den planlagte kabeltraseen, før vi kan ta en endelig avgjørelse om hvor en skal legge kabelen, sier prosjektdirektør Thor Anders Nummedal.

Finner man skipsvrak, flyvrak eller andre gjenstander, legges kabelen utenom.

North Sea Link skal settes i drift i 2021. Den 720 km lange kabelforbindelsen vil gå mellom Northumberland i Storbritannia og Suldal i Norge.

Her kan du lese hele saken om flyvraket.