Fagarbeider i Equinor: - Jeg synes oljehistorie er det mest spennende som finnes, og får frysninger på ryggen

Publisert

I går skrev enerWE om Equinor som nå ser etter mer enn 150 nye lærlinger og 150 nye fagarbeidere. Vi følger opp saken og har tatt en prat med to fagarbeidere i selskapet, samt personaldirektør for norsk sokkel og personaldirektør for landanlegg.

Kristina Tau Strand Vestbø er personaldirektør for norsk sokkel. Hun forteller til enerWE at Equinor har store ambisjoner.

- Vi har oppdatert veikartet vårt for norsk sokkel til å skape bærekraftig verdi på norsk sokkel i mange tiår fremover, forteller Kristina Tau Strand Vestbø til enerWE. Og så er vi i en situasjon der mange av de vi i dag har ansatt i selskapet kommer til å ut av selskapet i pensjon, og da trenger vi fornye arbeidsstokken vår. 

Siden 2014 har det vært en oljekrise som har skremt bort mange søkere fra petroleumsrettede fag. Vi spør derfor personaldirektøren om de er bekymret for at de ikke vil få nok søkere til lærlingplassene og fagarbeiderstillingene.

- På fagarbeidersiden er vi ikke bekymret. Vi ser at vi har hatt ute annonser de siste årene og fått godt med søkere. Men vi er opptatt av at de som er i tenkeboksen når det gjelder utdanning også tenker langsiktig. 

De fleste forbinder kanskje Equinor og oljebransjen med oljeplattformer. Andreas Holst er personaldirektør for landanlegg i Equinor, og vi spør han om hva slags kompetanse han nå er på utkikk etter.

- På landanleggene prosesserer vi alt som kommer inn fra havet til ulike produkter. Det er store prosessanlegg og vi ser etter samme type folk som offshore. Det er fagarbeidere innen prosess og kjemi, elektrikere, automasjon, industrimekanikere og liknende. Det er overlappende funksjoner vi er på jakt etter. 

Andreas Holst understreker at han er på jakt etter de som går inn og bidrar og styrker vår sikkerhetskultur, og som identifiserer seg med selskapets verdier.

enerWE har tidligere gjort et intervju med Andreas Holst der han forteller at mer enn 50 % av selskapets ansatte vil ha gått av med pensjon innen 2030. Vi spør han derfor om han er bekymret for det at så mye kompetanse forsvinner ut av selskapet.

- Ja, vi er bekymret for aldersammensetning og demografi. Det er også derfor vi nå går ut for planmessig å rekruttere jevnt fra år til år. Det gir kompetanseoverføring, og det er et sterkt signal til skoler som skal opprettholde og holde klassestruktur ved like. Vi forsøker å være litt i forkant.

Han forteller at Equinor også kommer til å rekruttere offensivt i årene fremover.

- Vi ønsker å sende et sterkt signal til ungdom i vår bransje. Vi har installasjoner som skal driftes i mange tiår fremover. 

Katrine Knarvik-Skogstø begynte som lærling på Monstad i 2001, og er nå fagarbeider på Kårstø. Hun forteller til enerWE om en spennende arbeidsplass i oljebransjen.

- Jeg synes oljehistorie er det mest spennende som finnes. Jeg får frysninger på ryggen av alt som handler om oljehistorie. For meg var det olje eller ingenting. 

Mange kritiserer oljebransjen. Her har Katrine Knarvik-Skogstø en tydelig beskjed.

- Jeg tenker at de kanskje ikke helt forstår hvor bra vi gjør det i Norge, og hvordan vi driver olje- og gassvirksomhet i forhold til andre land. Vi får snakkes når de er villig til å ofre alle sydenturer og USA-turer. Da skal vi kunne diskutere det. 

Hun gleder seg stort til å ta imot de nye kollegene.

- Det er alltid kjekt. Vi får ny energi inn og nye friske øyne. Vi lærer alltid noe av å få nye lærlinger og nyansatte inn. 

Lone Stormoen startet også sin karriere i selskapet som lærling. Nå er hun elektriker i rotasjon på Snorre A.

- Det går veldig fint å jobbe i rotasjon, forteller hun. Jeg er et skippertaksmenneske, så det passer meg greit. Jeg jobber når jeg er på jobb, og så tar jeg fri når jeg har fri.

Hun understreker at tiden går også i friperioden.

- Ja, for nå holder jeg på å bygge hus, avslutter hun.