Forsker Kristine Nergaard ved Fafo har spesialisert seg på lønnsoppgjør.
Forsker Kristine Nergaard ved Fafo har spesialisert seg på lønnsoppgjør.

Forsker: - De vil måtte komme til enighet innenfor frontfagsramma

Mener det skal mye til for å få en utvidet ramme i en sektor som sliter.

Publisert

Det er høysesong for lønnsoppgjør, og det er nå brudd for flere av partene i energisektoren. Forrige uke ble det klart at det var brudd mellom Safe, Industri Energi og Lederne og motparten Norsk Olje og gass, og i natt ble det kjent at det også er brudd i forhandlingene i fornybarsektoren.

Forsker Kristine Nergaard i Fafo har spesialisert seg på lønnsoppgjør og når det kommer til bruddet i olje- og gass understreker hun at nettopp det faktum at det er tre aktører i brudd, gjør det mer komplisert.

- Jeg tror nok at de vil måtte komme til enighet innenfor frontfagsramma, som er på 1,7 prosent – det skal mye til å få en utvidet ramme i en sektor som sliter. Siden bransjen nok har et overheng fra 2019, på samme måte som andre områder, betyr det at man ikke har så mye friske penger å fordele, sier hun til enerWE.

- Hva mener du er dilemmaene partene står i nå?

- Jeg vet ikke hvilke andre krav som er spilt inn, men fra andre områder ser vi at partene bruker mye tid på tekniske endringer/tema som ikke går direkte på kronetillegget. Jeg vil tro at man har slike saker her også, som kan føre til en del tautrekking, sier hun.

Når det gjelder denne ramma og fordelingen av den tviler jeg på at den overordnede situasjonen i bransjen har så stor betydning.

På tross av usikre tider for olje- og gass, er ikke dette avgjørende inn i et lønnsoppgjør, ifølge Fafo-forskeren.

- Når det gjelder denne ramma og fordelingen av den tviler jeg på at den overordnede situasjonen i bransjen har så stor betydning. Organisasjonene vil ønske å sikre sine medlemmer samme (beskjedne) reallønnsvekst som fagforbundene i andre bransjer krever, sier Nergaard.

- Omstilling må løses på andre arenaer

Nergaard tror ikke det spiller noen særlig rolle for oppgjøret at bransjen står foran en grønn omstilling og at ansatte i olje- og gass kanskje hører klokka tikke eller opplever at de lever på lånt tid.

Omstilling av bransjen er nok i tema som i hovedsak må løses på andre arenaer enn i lønnsforhandlingene.

- De store spørsmålene – omstilling og det med «lånt tid» tror jeg ikke vil prege selve lønnsoppgjøret så mye - vi har for eksempel ikke noen tradisjon for å sette ned lønna. Omstilling av bransjen er nok i tema som i hovedsak må løses på andre arenaer enn i lønnsforhandlingene, inkludert partssamarbeid på lokalt og sentralt nivå, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS