- Det er klart at 2020 traff oljeservicenæringen hardt

Men EY forventer at nedgangen kun er på 10 prosent, og de ser en flat positiv utvikling i år.

Publisert

EY skriver i en pressemelding at pandemiåret 2020 trolig blir bedre for oljeservicenæringen enn mange spådde. I sin årlige rapport om næringen forventer de en nedgang på 10 prosent i 2020, og en flat positiv utvikling i år.

Analysen baserer seg på regnskapstall for 2019, data for utviklingen i 2020 sammenholdt med makrotall for bransjen.

I starten av 2019 viste EYs prognoser en omsetningsvekst på 14,6 prosent, og en positiv utvikling i lønnsomhet.

- En hardt presset oljeservicenæring økte omsetningen i alle segmenter med totalt 15,6 prosent. Mange ble nok positivt overrasket over dette fordi bransjen forteller om skikkelig motvind på flere fronter, men på den andre siden så er det altså selskaper i oljeservicenæringen som har hatt sitt beste år i 2019, sier Espen Norheim partner i EY og ansvarlig for analysen.

Også marginene økte i bransjen – for første gang på flere år. Økningen var på 2,4 prosentpoeng, til 8,1 prosent.

- Økningen i marginer på 8,1 prosent er imponerende. Det skyldtes nok i stor grad de mange kostnadskuttene som er gjort i bransjen i etterkant av nedturen som startet i 2015. Uten disse initiativene, og de mange effektivitetsprogrammene som bransjen har implementert, ville nok marginene sett veldig annerledes ut, sier Norheim.

Som følge av pandemien var det mange som i mars og april kom med dramatiske spådommer for oljeservicenæringen.

- Vi var vel av de som ble skikkelig bekymret, men ikke spådde oljeservicenæringen nedenom og under på vårparten, men det er klart at 2020 også traff oljeservicenæringen hardt. Veldig mange virksomheter hadde allerede kuttet kostnader og gjort tøffe prioriteringer, og med en treffsikker stimulipakke fra myndighetene så ikke alt like mørkt ut – selv om vi nok ikke ser de største positive konsekvensene av pakken før i slutten av 2021 og i 2022, sier Norheim.

Etter 15 år med analyser av oljeservicenæringen ser Norheim en næring som har tatt grep for å drive mer bærekraftig.

- Næringen vi ser i dag er en lean næring med en historisk høy effektivitetsgrad. Bransjen har som alltid HMS som høyeste prioritet, og M-en har de siste årene fått et enda sterkere fokus. Det samme har endringsviljen. Nå ser vi en bransje som har tatt kraftige grep, særlig på digital transformasjon. Men, det vil også de neste 15 årene være mye billigere å drive godt på land, enn i vann. Det kommer man ikke unna, sier Norheim.

Norheim forventer også endring i eierskap over de neste årene:

- Kapitaltilgangen til bransjen er utfordrende nå, og vi ser vel at generell diversifisering, spesielt mot bærekraftige alternativer vil bli enda viktigere fremover. Vi blir ikke overrasket om vi ser en generell økning innen privat eierskap samt en høyere andel av lav-risiko modeller som tilrettelegger for den type kapital som søker lavere risiko eller avkastning, sier Norheim.

Nytt for årets rapport er fornybarsegmentet. Dette segmentet består av batteriteknologi, biodiesel, vindkraft på land, havvind, solkraft, hydrogen og karbonlagring.

- Det norske markedet for fornybar og grønn energi i Norge domineres av store industriaktører, hvorav noen som også har virksomhet innenfor olje og gass. Mye tyder på at flere og flere vil rette et større fokus mot eksempelvis havvind og karbonlagring, med de større industriaktørene innenfor olje og gass i front, sier Norheim.

Powered by Labrador CMS