Igor Sechin, CEO i Rosneft
Igor Sechin, CEO i Rosneft

Exxon slår tilbake mot bot for brudd på Russland-sanksjoner

Publisert

Saksøker USA, mener regjeringen endret reglene i ettertid

USAs finansdepartement bøtelegger oljegiganten Exxon Mobil for brudd på Russland-sanksjoner i 2014, under nåværende utenriksminister Rex Tillersons ledelse. Boten er satt til 2 millioner dollar, tilsvarende drøyt 16 millioner kroner.

Departementet mener Exxon handlet i strid med sanksjonene da to av Exxons datterselskaper undertegnet avtaler med Igor Setsjin. Han er styreleder i den russiske oljegiganten Rosneft og står på USAs sanksjonsliste som følge av Russlands rolle i Øst-Ukraina.

Finansdepartementet mener Exxon opptrådte skjødesløst da selskapet gjorde forretninger med en person på lista.

Saksøker USA

Exxon hevder myndighetene prøver å endre regelverket med tilbakevirkende kraft. De avviser anklagene og mener de ikke har brutt sanksjonene, ettersom Sechin handlet på vegne av selskapet og ikke som privatperson. orsdag ble det kjent at Exxon sakssøker USAs regjering for å slippe å betale boten. For å støtte sitt synspunkt delte Exxon i går et tre år gammelt faktadokument fra Det Hvite Hus på sine hjemmesider, hvor det heter at:

"Vårt nåværende fokus er å identifisere personene involvert i saken og målrette deres personlige eiendeler, men ikke selskaper som de styrer på vegne av den russiske staten."

  • Rex Tillerson, tidligere toppsjef i Exxon Mobil, er nå utenriksminister i Donald Trumps regjering. Da Tillerson var administrerende direktør i Exxon, sa han at selskapet på generelt grunnlag ikke støtter sanksjoner, ettersom de vanligvis er virkningsløse.