Mosterhamn 20180408.Bjørn Ingvaldsen fikk fredag en 12 kg torsk som hadde svelget en avskåret 1,5 liters plastflaske som fylte hele magesekken i garnet.Foto: Bjørn Ingvaldsen / NTB scanpix
Mosterhamn 20180408.Bjørn Ingvaldsen fikk fredag en 12 kg torsk som hadde svelget en avskåret 1,5 liters plastflaske som fylte hele magesekken i garnet.Foto: Bjørn Ingvaldsen / NTB scanpix

EUs plastplan setter Norge i skyggen, frykter WWF

Publisert

Sammenlignet med andre land fremstår Norge mer som sinke enn pådriver i kampen mot plastforsøpling, ifølge WWF. Miljøorganisasjonen ber Norge se mot EU.

EU-kommisjonen la nylig la fram forslag om forbud mot q-tips, sugerør, bestikk og tallerkener av plast.

– Når det gjelder nasjonale tiltak mot plastforsøpling, framstår Norge nå mer som sinke enn som pådriver. Flere andre land har gått lenger, sier WWF-leder Bård Vegar Solhjell til NTB.

For å påvirke utfallet i EU må Norge gå foran, ikke vente på utfallet av prosessen som nå pågår, krever han.

– Mange land lanserer ambisiøse mål. Jeg syns regjeringen skal se mot dem, sier Solhjell.

Han mener Norge trenger nye og effektive tiltak for å bli kvitt engangsplast og få bedre avfallshåndtering.

– Kampen mot plastforurensningen handler mest av alt om hvordan folk, næringsliv og kommuner i alle land skal hindre at plasten havner i havet, sier Solhjell.

Fem punkter

WWF har fem krav til regjeringen for at Norge ikke skal havne bakpå:

 • Si nei til engangsplast nå og bli et europeisk forbilde. Norge må gjøre som de mest offensive EU-landene og gå foran med nasjonale regler og forby produksjon og bruk av all unødvendig engangsplast innen 2022.
 • Sette en pris på plast, slik at produsentene får en sterkere økonomisk motivasjon for å bruke minst mulig og samle inn mest mulig for å bruke den på nytt.
 • Mer pant, med høyere pant og pant for nye produkttyper.
 • Strengere tiltak mot spøkelsesfiske, et obligatorisk krav om å melde fra når både yrkes- og fritidsfiskere mister større redskaper.
 • Avfallsplaner for alle havner i år.
 • Tiltakspakke

  EU-kommisjonen tar til orde for at all engangsplast bør forbys hvis det finnes rimelige alternativer som er lett tilgjengelige. Forbudet som foreslås, vil omfatte engangsprodukter som bomullspinner, bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner og ballongpinner av plast.

  Blant de øvrige forslagene er et krav om nasjonale tiltak for å få ned bruken av matemballasje og drikkeglass av plast. EU-kommisjonen krever også at minst 90 prosent av alle plastflasker må resirkuleres. I tillegg foreslås det strengere regler for selskaper som produserer fiskeutstyr av plast.

  Forslagene går nå videre til behandling i EU-parlamentet og EUs ministerråd. Kommisjonens mål er en enighet innen ett år.

  – I forkant

  De nye EU-reglene vil også omfatte Norge. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) lovte nylig å komme raskt tilbake til Stortinget med detaljer om hvordan kravene skal følges opp på norsk side.

  Elvestuen mener Norge ligger langt framme i flere av de sakene EU tar opp, blant annet når det gjelder resirkulering av plastflasker og tiltak for å redusere mengden fiskeutstyr som havner i naturen. Han tror derfor Norge vil klare seg godt når de nye reglene skal innføres.

  – Det er ingen grunn til å tro at dette skal bli noe mer utfordrende for Norge enn for andre land, sa Elvestuen til NTB.

  (©NTB)