EUs klimakommissær vil fortsatt ha norsk gass

Publisert

EU vil stramme kraftig inn på energibruken for å bli mindre avhengig av gass. Men det vil ikke nødvendigvis ramme Norge, forsikrer klimakommissær Miguel Arias Cañete.

Klimakommissæren har lenge vært klar på at EU må spare mer på energien for å få ned importen av gass utenfra. For å få til dette vil han onsdag foreslå at EU skjerper sitt mål for energieffektivisering fra 27 prosent til 30 prosent.

Det vil føre til en betydelig reduksjon i gassbehovet.

– Men jeg har aldri sagt at vi skal redusere gassimporten fra Norge, sier Arias til NTB.

«Pålitelig»

Klimakommissæren hadde bare godord å komme med om norsk gass da han tok imot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på sitt kontor i Brussel mandag formiddag.

– Norge har alltid vist seg å være en pålitelig partner, i motsetning til andre som ikke har vært like pålitelige, og som har brukt energi som et politisk pressmiddel, sier Arias.

Det er med andre ord Russland som skaper bekymring, heller enn Norge.

– Men det er veldig klart at energiforbruket vil gå ned hvis vi går fra 27 prosent til 30 prosent. Det gjelder ikke bare gass, men også elektrisitet og olje, påpeker Arias.

Vinterpakken

EU-kommisjonen vil presentere en hel håndfull med forslag til nye lover og reguleringer for energipolitikken fram mot 2030 når den såkalte Vinterpakken legges fram på onsdag.

En skjerping av målet for energieffektivisering til 30 prosent er ventet å bli ett av de sentrale grepene.

NTB har fått tilgang til lekkede dokumenter som viser hvordan endringen vil påvirke gassmarkedene:

* Behovet for importert gass vil bli 12 prosent lavere enn hvis målet hadde blitt stående på 27 prosent.

* EU vil spare til sammen 70 milliarder euro på redusert gassimport fra 2021 til 2030.

Fortsatt mer enn i dag

EU ligger likevel an til å importere mer gass i 2030 enn i 2014. Importen lå på 254 milliarder kubikkmeter gass i 2014, men er ventet å stige til 270 milliarder kubikkmeter i 2030, til tross for det skjerpede sparemålet.

Hovedårsaken er at EUs egen gassproduksjon går ned, påpeker olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– EU kommer til å være et stort og viktig marked for norsk gass, uavhengig av om de velger 27 prosent eller 30 prosent. Det kan vi ta for gitt, sier Lien til NTB.

Statoils konklusjon er at både redusert gassproduksjon i EU og styrkede tiltak for å fase ut kull vil virke i Norges favør.

– Kombinasjonen av alt dette vil gjøre at behovet for gassimport øker, og der er norsk gass godt posisjonert for å spille en viktig rolle fram mot 2030 og videre, sier pressekontakt Elin A. Isaksen. (©NTB)