Oslo, Norway 20150715.Illustrasjonsbilder: Logoer, Oslo. ShellFoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo, Norway 20150715.Illustrasjonsbilder: Logoer, Oslo. ShellFoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Europas største oljeraffineri midlertidig stengt etter brann

Publisert

Det britisk-nederlandske oljeselskapet Shell har besluttet å midlertidig stenge Europas største oljeraffineri etter brann i en kraftstasjon natt til søndag.

Skyer av røyk etter flammene la seg som et teppe over havna i Rotterdam etter flammene som brøt ut ved høyspentanlegget på Shell-raffineriet Pernis.

Brannvesenet fikk kontroll på flammene ved 6-tiden natt til søndag, men konsekvensene strekker seg ut.

– Shell har påbegynt prosessen med å stenge alle enheter ved raffineriet, sier en talsperson for Shell til AFP.

Han legger til at alle enhetene er knyttet sammen, og at flere av dem er ute av stand på grunn av strømbruddet brannen medførte.

– Det tar timer, eller til og med flere dager hver gang operasjonene stenges eller blir startet på nytt, sier han.

Shell kan ikke bekrefte opplysningene fra lokale medier om at brannen ble forårsaket av en kortslutning. Isteden sier selskapet at de vil vente til de vet mer om omstendighetene før de går ut med brannårsaken. Selskapet kan heller ikke bekrefte hvor omfattende skadene ved raffineriet er, eller når det vil kunne fungere som vanlig igjen.

Pernis strekker seg over et område på størrelse med 800 fotballbaner, og rørledningene er lange nok til å gå rundt jorden mer enn fire ganger hvis de ble lagt i en rett linje.

Det har kapasitet til å produsere 400.000 fat oljeprodukter daglig, men ifølge Shell vil ikke midlertidig stenging av fasilitetene føre til mangel på bensin, sier talspersonen.

– Vi tror ikke folk vil merke noen utslag i form av økte bensinpriser, sier han.

(©NTB)