Kristiansand  20180910.Fra åpningen av Europas største landstrømanlegg, og Norges første for cruise skip i Kristiansand.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kristiansand 20180910.Fra åpningen av Europas største landstrømanlegg, og Norges første for cruise skip i Kristiansand.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Europas største landstrømanlegg åpnet i Kristiansand

Publisert

Europas største landstrømanlegg og Norges første for cruiseskip ble mandag offisielt åpnet ved Kristiansand havn.

Kristiansand havn har samarbeidet med det danske selskapet PowerCon og strømselskapet Agder Energi om prosjektet med å få anlegget på plass.

Det kostet omkring fire millioner euro, og er medfinansiert av EU gjennom innovasjonsprogrammet Horizon 2020. EU anbefaler at Europas største havner utstyres med landstrøm innen 2025.

Etter planen skal landstrømanlegget sørge for at selv de største cruiseskipene skal kunne slå motoren av når de er i havn og bruke elektrisk kraft i stedet. Systemet er integrert i 8 forskjellige 20 fots konteinere.

Bellonas Frederic Hauge gratulerer Kristiansand havn med å være først ute med landstrømanlegg for cruiseskip.

– Det er et vesentlig bidrag til bedre luftkvalitet og reduserte utslipp av klimagasser, sier han i en pressemelding.

Han håper nå at dette kan være starten på en nasjonal satsing på landstrøm.

– Vi tror at denne typen anlegg vil være et godt eksempel for de andre store cruisehavnene langs kysten. Men jeg tror neppe at alle de andre kan regne med tilsvarende gavepakke fra EU, sier Hauge.

– Vi ser dette som en statlig oppgave å prioritere på linje med annen infrastruktur, som vei og bro. Samtidig må alle som er knyttet til cruiseturismen være forberedt på å diskutere samarbeidsmodeller og finne finansieringsløsninger, sier Hauge.

(©NTB)