OSLO  20170215.EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag..Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20170215.EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag..Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Europaministeren jubler over seier i EU-parlamentet

Publisert

EU-parlamentet dropper kravet om totalforbud mot oljeboring i Arktis, men setter en grense ved iskanten. Det lever Norge godt med, sier Frank Bakke-Jensen (H).

– Vi er veldig fornøyd med at de to bort de to punktene som fremmet et forbud mot oljeutvinning i Arktis, sier europaminister Frank Bakke-Jensen til NTB.

De to oppfordringene til forbud lå i paragraf 13 og paragraf 41 i en kontroversiell resolusjon om Arktis som kom opp til avstemning i plenum i EU-parlamentet torsdag ettermiddag. Begge ble fjernet.

– Disse punktene baserte seg på et bilde av den norske delen av Arktis som ikke stemmer. Det er en daglig jobb for oss å informere om hvordan vår del av Arktis egentlig er. Her er det åpent hav, og her utnytter vi ressursene bærekraftig, både når det gjelder fiskeri og energi, sier Bakke-Jensen.

EU-parlamentet valgte derimot å beholde paragraf 14 i resolusjonen. Der oppfordres det til forbud mot oljeboring nord for iskanten. Men det er en formulering som er i samsvar med norsk politikk, mener Bakke-Jensen.

– Paragraf 14 er i henhold til det norske synet. Så den lever vi godt med, sier han.

(©NTB)