CO2-PROBLEM: Det årlige CO2-utslippet fra Klemetsrudanlegget vil om ikke lenge ligge på cirka 400 000 tonn. Foto: Fredrik Drevon.
CO2-PROBLEM: Det årlige CO2-utslippet fra Klemetsrudanlegget vil om ikke lenge ligge på cirka 400 000 tonn. Foto: Fredrik Drevon.

EU strammer opp kvotesystemet

Publisert

Etter mer enn to år med forhandlinger er det nå enighet i EU om å slette en stor mengde utslippskvoter.

Klokka hadde passert 3.30 natt til torsdag da det endelig kom hvit røyk fra forhandlingslokalene i Brussel.

Der var EU-parlamentarikere, diplomater fra EUs medlemsland og representanter fra EU-kommisjonen samlet til et siste trepartsmøte for å meisle ut et forlik om hvordan ETS, EUs kvotesystem for bedrifter, skal fungere etter 2020.

I kjølvannet av finanskrisen har det bygd seg opp et enormt overskudd av utslippskvoter som ingen trenger. Det har ført til lave kvotepriser, noe som gjør at det blir betydelig billigere å slippe ut klimagasser enn EU opprinnelig hadde tenkt.

Nå er det enighet om å begynne å slette overskuddskvoter fra 2023.

Det er uklart hvor mange kvoter som kan bli slettet totalt, men eksperter mener summen kan stige til opp mot 3 milliarder kvoter. I så fall vil det tilsvare 56 ganger de totale årlige utslippene fra Norge.

– Europa går nok en gang i front i kampen mot klimaendringer, sier EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete.

Kvotesystemet regnes som EUs viktigste verktøy for å nå klimamålet for 2030, som er å kutte utslippene med 40 prosent fra 1990-nivå.

(©NTB)