EU-kommisjonen med ny industristrategi

– Industrien er motoren for vekst og velstand i Europa.

Publisert

Målet med EU-kommisjonens nye industristrategi er å være konkurransedyktig, bidra til et klimanøytralt Europa og forme den digitale fremtiden.

Det er med andre ord ingenting å si på ambisjonene med det kommisjonen presenterte i Brussel tirsdag ettermiddag.

– Industrien er motoren for vekst og velstand i Europa. Den bygger på folk, ideer, talenter, mangfold og entreprenørskap. Industrien er viktigere enn noen gang når Europa går løs på sin ambisiøse grønne og digitale omstilling, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Konkurranse

Den nye strategien inkluderer oppdatering av konkurransereglene for å sikre rettferdig konkurranse både i og utenfor Europa, styrking av opphavsretten og innsats for gjøre kraftkrevende industri mindre karbonavhengig.

Det skal dannes egne allianser for ren hydrogen, lavkarbonindustri og råmaterialer. I tillegg skal lover og retningslinjer legge til rette for grønnere offentlige anskaffelser.

– Store og små bedrifter gir oss arbeidsplasser, velstand og strategisk uavhengighet. Å styre den grønne og digitale omstillingen og unngå ytre avhengighet i en ny geopolitisk sammenheng krever radikale endringer, og vi må begynne nå, sier kommissæren for EUs indre marked, Thierry Breton.

Han presenterte den nye strategien sammen med visepresidentene Margrethe Vestager og Valdis Dombrovskis tirsdag ettermiddag.

Råd, støtte og penger

Som en del av den nye strategien, varsler kommisjonen en rekke tiltak rette konkret mot små og mellomstore bedrifter. Disse inkluderer rådgivning og støtte, samt fjerning av reguleringer og praktiske forhold som hindrer bedriftene i å vokse eller utnytte potensialet i det indre markedet.

Kommisjonen vil også ha et fond for børsnotering av små og mellomstore bedrifter.

(©NTB)