Uenighet om klimanøytralitet på EU-toppmøtet

– Dersom vi skulle blitt karbonnøytrale i dag, ville Wien i praksis vært uten strøm.

Publisert

EUs toppmøte startet for alvor da lederne begynte å diskutere klimanøytralitet. Det er uklart om de klarer å bli enige denne gangen.

Den ferske EU-presidenten Charles Michel prøver å få alle landene med på at unionen skal være klimanøytral innen 2050. Det klarte de ikke å bli enige om i juni.

Det er tre land som fortsatt er skeptiske: Polen. Tsjekkia og Ungarn.

– Tidsplanen må ta hensyn at den økonomiske utviklingen ikke er kommet like langt i alle landene, og at de ikke starter omstillingsprosessen fra samme sted, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki på vei inn til møtet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Trenger penger

Han sier kostnadene vil være «mye høyere» i Polen, sammenlignet med andre land som «hadde mer flaks i tidligere tiår og baserte sitt energisystem på andre kilder». Han trakk fram Frankrikes utvikling av kjernekraft som et eksempel.

Alle de tre landene som fortsatt holder igjen, har sagt at de trenger økonomisk hjelp dersom de skal oppnå klimanøytralitet innen 2050.

– Vi kan ikke gå med på en overgangsmodell som vil skade det polske samfunnet, sier Morawiecki.

Hans tsjekkiske kollega Andrej Babis fortalte at han hadde sett på energimiksen i ulike land torsdag morgen. Han påpekte at Østerrike importerte 25 prosent av sin strøm fra Tsjekkia, der store deler av forsyningen er basert på kull.

– Dersom vi skulle blitt karbonnøytrale i dag, ville Wien i praksis vært uten strøm.

Håper på enighet

Det ligger ingen penger i potten i torsdagens klimadiskusjon, og flere EU-diplomater ønsker å diskutere målet uten å snakke om tall. EU-president Michel og en rekke av landene som støtter forslaget hans, fremhever at EU må ta en lederrolle i saken.

– Klimaendringene er førsteprioritet i ettermiddag. Jeg håper vi blir enige om en avtale. Klimanøytralitet er et viktig mål og et tydelig signal om veien fremover for Europa, sa Michel på vei inn til møtet.

Finlands Sanna Marin sa at «den nye generasjonen forventer at vi handler». 34-åringen er verdens yngste statsminister og også yngst på toppmøtet i Brussel. Hun sier hun selvfølgelig er bekymret for klimaet.

– Vi må gjøre mer. Vi må gjøre det raskere. Dette handler om våre barns fremtid, sier hun

(©NTB)