Tsjekkisk klimaforbehold før toppmøte

- Vi klarer ikke 55 prosent.

Publisert

Tsjekkia vil hjelpe EU å redusere utslippene, men klarer ikke 55 prosent kutt på hjemmebane, sier statsminister Andrej Babis på vei inn til ukens EU-toppmøtet

– Hvert land har sin energimiks, og det må man ta hensyn til, sier Andrej Babis på vei inn til EU-toppmøtet, som begynte like etter klokken 15 torsdag. Der blir det blant annet blir diskusjon om et nytt klimamål for EU.

– Dersom vi blir enige om en gjennomsnittlig reduksjon på 55 prosent, har ikke Tsjekkia noe problem med det. Noen kan klare mer, men vi klarer ikke 55 prosent, sier han.

55 prosent er EU-kommisjonens forslag til kutt innen 2030. Det blir bare en innledende debatt på dette møtet, mens et vedtak skal på plass i desember.

– Nå har vi en anledning til å orientere oss og finne brikkene vi kan bruke til på bygge en enighet i desember, sier EU-president Charles Michel, som leder møtet.

– Kutt viktig for økonomien

Flere av de andre lederne som kom til Brussel torsdag, har ambisjonene klare på klimafronten. Elleve land, inkludert de nordiske, kom rett før møtet med et opprop der de støtter et mål om «minst 55 prosent kutt i klimagassutslippene».

Latvias statsminister Krisjanis Karins trekker fram to grunner til å sikte høyt.

– Den åpenbare er kampen mot klimaendringer. Men dette er også veldig viktig for økonomien. Et tydelig og høyt mål gir industrien trygghet for at det vil være et marked for løsninger, tjenester og produkter som øker energieffektiviteten og for utvikling av fornybare energikilder og nye transportformer, sier han.

Karins ser også for seg muligheter for eksport av klimavennlige løsninger.

Redegjørelse i stedet for avtale

Et hovedtema på møtet blir brexit. Planen var å diskutere en avtale om det fremtidige forholdet til Storbritannia, men den er fortsatt i det blå. Mange av lederne er derfor spente på å høre fra sjefforhandler Michel Barnier hvordan det ligger an.

Fiske, konkurranseregler og et system for å håndheve avtalen og løse fremtidige tvister er de vanskeligste sakene å bli enige om.

– Vi vil ha en avtale, men ikke for enhver pris, sier EU-president Michel og gjentar dermed det som nærmest er blitt et mantra for ham den siste tiden.

Han får støtte blant annet fra Litauens president Gitanas Nauseda, som samtidig sier EU også må forberede seg på en fremtid uten en avtale.

– Vi trenger en tydelig plan i tilfelle det ikke blir noen enighet. Og uansett utfall, er det viktig å holde Storbritannia så nær EU som mulig, mener han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS