Fersk EU-president håper på klimaenighet på toppmøte

EU-president Charles Michel håper medlemslandene blir enige om klimanøytralitet.

Publisert

EU-president Charles Michel håper medlemslandene blir enige om klimanøytralitet på toppmøtets første dag.

– Jeg er glad dere har kommet dere inn i bygningen, sa Michel til mediene da han ankom toppmøtet ved 12.30-tiden torsdag.

Mindre enn en time tidligere var bygget som huser toppmøtet, stengt på grunn av en Greenpeace-aksjon.

I løpet av natten tok rundt 60 aksjonister seg opp på fasaden med bluss og bannere med teksten «klimakrise».

Aksjonister fra Greenpeace plasserte store bannere utenpå EU-bygningen torsdag morgen, få timer før det planlagte EU-toppmøtet. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix
Aksjonister fra Greenpeace plasserte store bannere utenpå EU-bygningen torsdag morgen, få timer før det planlagte EU-toppmøtet. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

– Klimaendringene er førsteprioritet i ettermiddag. Jeg håper vi blir enige om en avtale. Klimanøytralitet er et viktig mål og et tydelig signal om veien fremover for Europa, sa Michel.

Den ferske EU-presidenten vil prøve å få til det som viste seg umulig i juni, nemlig å få alle medlemslandene med på et mål om klimanøytralitet innen 2050. Polen, Tsjekkia og Ungarn sier fortsatt nei og sier de vil trenge flere hundre milliarder kroner i støtte for å slutte rekkene.

Michel og flere EU-diplomater håper likevel at alle kan bli enige om målet uten å tallfeste noen økonomiske bidrag.

Torsdag skal EU-lederne også diskutere det neste langtidsbudsjettet, som skal gjelde fra 2021. Det er ikke lagt opp til noen budsjettavtale på dette toppmøtet, som avsluttes fredag.

(©NTB)