EU varsler «karbontoll» til våren

Målet er å hindre karbonlekkasje der industrien flyttes som følge av CO2-avgifter.

Publisert Sist oppdatert

Til våren kommer EU-kommisjonen med et formelt forslag til en «karbontoll» for produkter importert fra land med mindre strenge utslippsregler.

Målet er å hindre såkalt karbonlekkasje ved at produksjon flyttes til områder der karbonutslipp ikke er like strengt regulert som i EU.

Avgiftens fulle og noe kronglete navn er karbongrensejusteringsmekanisme, og tanken ble lansert da EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen la fram sin «grønne giv» for EU for et snaut år siden. I kommisjonens arbeidsprogram for det kommende året, som ble klart denne uken, står det at lovforslaget om karbonavgiften kommer i løpet av andre kvartal 2021.

I tillegg til å være et klimatiltak, vil avgiften også gi EU inntekter som kan brukes til å betale ned lånene som skal finansiere den enorme gjenreisingspakken etter koronakrisen.

Karbontollen er en del av en pakke som har fått navnet «Klar for 55», som viser til EU-kommisjonens ambisjon om å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. I pakken inngår også en gjennomgang av kvotehandelssystemet ETS, oppdateringer av direktivene for fornybar energi og energieffektivitet og en rekke andre tiltak.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS