
EU kan strupe støtte til gass
«Planleggingen av energiinfrastrukturen bør gjenspeile dette gasslandskapet i endring.»
I et lekket dokument går EU-kommisjonen inn for å utelukke naturgass fra listen over prioriterte energiprosjekter.
Det er i et utkast til revisjon av infrastrukturforordningen TEN-E de nye retningslinjene kommer fram.
NTB har fått tilgang til dokumentet, som begynte å sirkulere i Brussel denne uka og raskt ble fanget opp av spesialiserte medier som Politico. Det kan fortsatt bli endret før EU-kommisjonen legger fram sitt offisielle forslag senere i desember.
I utkastet fastslås det at «infrastruktur for naturgass ikke lenger trenger støtte» gjennom TEN-E. EU-kommisjonen konkluderer derfor med at det «mest effektive og konsekvente» er å ekskludere naturgass fra forordningen.
Oljelobbyen i Brussel har advart mot slike endringer, som kan føre til økt press på norsk eksport av naturgass til EU.
I dag gir EU store summer i økonomisk hjelp til utbygging av gassrørledninger.
Behovet forsvinner
Det politiske bakteppet er EUs grønne giv og målet om klimanøytralitet innen 2050.
EU-kommisjonen ser fortsatt rom for å kutte utslipp ved å bytte fra kull til gass. Men på sikt er naturgass uforenlig med EUs klimamål, og forbruket ventes å falle drastisk de nærmeste tiårene.
Allerede innen 2030 ser EU for seg at importen av naturgass vil være 13–19 prosent lavere enn i 2015. Innen 2050 ventes et importkutt på 58–67 prosent.
Samtidig er gassnettet i Europa nå godt utbygd, og EU-kommisjonen venter at alle medlemsland i løpet av få år vil ha tilgang til minst tre gasskilder.
EU-kommisjonens vurdering er derfor at det ikke lenger er behov for å bruke TEN-E til å støtte opp om utbygging av ny infrastruktur for fossil gass.
Vil hjelpe fram grønne gasser
Det EU-kommisjonen derimot venter, er en betydelig økning i forbruket av biogass, hydrogen og andre gasser med lave eller ingen klimautslipp.
«Planleggingen av energiinfrastrukturen bør gjenspeile dette gasslandskapet i endring», understrekes det i utkastet.
Målet er å legge til rette for investeringer i «smarte», avkarboniserte gassnettverk.
Et annet diskusjonstema har vært rammene for CO2-fangst og lagring, såkalt CCS. Men i det lekkede utkastet er det ikke gjort noen endringer i regelverket på dette punktet.
Skal binde energimarkedene sammen
Det overordnede formålet med TEN-E er å fastsette retningslinjer for utbygging av energiinfrastruktur på tvers av landegrensene i Europa.
Disse retningslinjene framheves som et avgjørende verktøy i innsatsen for å knytte energimarkedene i EU tettere sammen og bane vei for mer fornybar kraft.
Innenfor rammene av infrastrukturforordningen identifiserer EU såkalte PCI-er, det vil si prosjekter som har felles interesse.
I tillegg legger forordningen viktige føringer for hvilke prosjekter som kan få penger over EUs budsjetter.
Ny prosjektliste på vei
TEN-E er ikke innlemmet i EØS-avtalen. Men Norge er med i flere av initiativene som er oppført på den gjeldende listen over prosjekter med PCI-status.
Miljøbevegelsen har kritisert EU kraftig for å inkludere flere titall fossile gassprosjekter på dagens liste, som er den fjerde i rekken. PCI-listen ble godkjent i EU-parlamentet i februar.
En femte prosjektliste er nå under utarbeidelse og skal etter planen legges fram innen utgangen av 2021. Men denne vil i utgangspunktet måtte basere seg på dagens regler. Det betyr at gassprosjekter fortsatt kan bli inkludert.
Det er først i den sjette listen det kan bli aktuelt å utelukke gass.
(©NTB)
Gass
-
Gassprisen falt, men er dobbelt så høy som i februar i fjor
-
- Vi følger med på debatten om CO2-avgiften i Norge
-
- Norge tilbyr stor lagringskapasitet for Europa, og det vil være dumt å ikke bruke det
-
Norsk sokkel produserte energi tilsvarende 2400 TWh i 2020
-
Israel og Egypt enige om bygging av gassrørledning
-
Equinor vurderer hydrogenrør til Europa: – Hvis vi gjør dette, så blir det gigantisk