EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag

Publisert

Tror på nytt gassmarked i transportsektoren.

EU vil trenge omtrent like mye gass i 2030 som i dag, sier EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič. Han tror et nytt gassmarked vil åpne seg i transporten.

Ny energipakke

Tirsdag legger EU-kommisjonen fram en ny energipakke der forsyningssikkerhet står i sentrum. Der vil det komme fram at gass har en viktig rolle å spille i lang tid framover, forteller Šefčovič, som fredag var på besøk i Oslo for å møte norske politikere.

– Vår vurdering er at vi vil trenge mer eller mindre det samme volumet av gass som i dag, mellom 380 og 450 milliarder kubikkmeter, sier han.

I fjor lå forbruket på omtrent 404 milliarder kubikkmeter.

Gassforbruket må ned

Šefčovič tror gass vil bli mer og mer brukt i transportsektoren, både på veiene og i skipstrafikken. Dette kommer i tillegg til at gass skal erstatte kull i kraftproduksjonen. På lengre sikt må gassforbruket likevel ned.

– Hvis vi skal bli klimanøytrale mot slutten av århundret, må vi kutte gassforbruket også. Men vi kan også få nye teknologier som gjør det mulig å bruke gass på en renere måte enn i dag, sier Šefčovič til NTB.

- Ingen ting å bekymre seg for

Norge har ingenting å bekymre seg for, fastslår olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Det ser veldig bra ut, sier han. – Når vi må investere ganske mye på norsk sokkel bare for å opprettholde produksjonen på dagens nivå, er dette svært gode signaler.