Raps med vindmølle i bakgrunnen. Blå himmel. Rapsblomster. Raps som blomstrer.Wind Turbine behind yellow rapeseed flowers.Foto: Frank May / NTB scanpix
Raps med vindmølle i bakgrunnen. Blå himmel. Rapsblomster. Raps som blomstrer.Wind Turbine behind yellow rapeseed flowers.Foto: Frank May / NTB scanpix

EU kan skjerpe fornybarmålet

Publisert

EUs klimasjef Miguel Arias Cañete har troen på en oppjustering av fornybarmålet. Medlemslandene er på gli, mener han.

EU har i dag et mål om minst 27 prosent fornybar energi innen 2030. Nå er det på tide å jekke målet opp et hakk, mener Arias.

Han viser til at vindmøller og solcellepaneler er blitt dramatisk mye billigere de siste årene. Det gjør at EU kan oppjustere energimålene uten å måtte bruke mer penger på det enn de i utgangspunktet hadde tenkt.

EU er allerede inne i sluttforhandlinger om en revisjon av målene. I disse forhandlingene har EU-parlamentet gått inn for å oppjustere fornybarmålet til 35 prosent. EUs medlemsland har derimot holdt igjen, men nå mener Arias at de er på gli.

Da saken var oppe til diskusjon på EUs uformelle energiministermøte i Sofia torsdag, kom allslags tall på bordet, forteller han.

– Noen medlemsland støtter EU-parlamentets forslag om 35 prosent. Andre ønsker å holde det på 27 prosent. Men det føles som det er bevegelse mot høyere tall enn 27 prosent, sier Arias.

EU har også et eget mål for energisparing som kan ligge an til å bli skjerpet.

Arias understreker likevel at forhandlingene er vanskelige. En avklaring er ventet i løpet av året.

(©NTB)