- Nordmenn har Europas største strømregning

EU-statistikk viser at Norge topper listen over Europas høyeste strømregninger.

Publisert
Nordmenn har Europa's høyeste strømregning, ifølge britiske SaveOnEnergy.
Nordmenn har Europa's høyeste strømregning, ifølge britiske SaveOnEnergy.

Norge har stort sett Nordens og Europas billigste strøm, men vi kommer likevel høyt oppe på listene over hvem som har den høyeste strømregningen. Det skyldes i all hovedsak at vi bor i et kaldt land, og at vi i motsetning til store deler av Europa ikke bruker gass til oppvarming. Dermed har vi et av verdens høyeste strømforbruk.

Det er relativt enkelt å sammenligne selve strømprisen på tvers av landegrensene. Den settes og oppgis på kraftbørsene, og for Norden og flere andre europeiske land er det kraftbørsen Nord Pool som gjelder.

Strømprisen alene gir imidlertid ikke hele bildet. For i tillegg til selve strømmen, må strømkundene også betale nettleie for strømnettet og avgifter til staten. Slik er det i alle europeiske land, men hvor mye de forskjellige delene på strømregningen utgjør kan variere mye.

Så blir det heller ikke helt rettferdig å sammenligne strømpriser og strømregninger mellom landene uten å også ta hensyn til at lønnsnivået varierer veldig fra land til land i Europa.

Når det er sagt, så er det likevel interessant å sammenligne hva forskjellige land betaler for å bruke strømmen.

Det har den britiske prissammenligningstjenesten SaveOnEnergy gjort. I en pressemelding forteller de at de har sammenlignet strømregningene i Europa, og der har de kommet frem til at Norge har Europas høyeste strømregning.

Vi betaler i snitt 2.467 euro i året for strømmen. Med dagens eurokurs tilsvarer det 26.347,56 kroner i året. Det er markant mer enn nummer to på listen, som er vårt naboland Sverige. De har en årlig gjennomsnittlig strømregning på 1.767 euro i året. På tredje plass kommer Kypros med en årlig strømregning på 1.563 euro.

Når prissammenligningstjenesten ser på strømregningen opp mot lønnsnivået kommer imidlertid Norge markant bedre ut. De har regnet seg frem til at nordmenn i snitt bruker 6,3 prosent av lønningen til å betale strømregningen, mens svenskene bruker 7,2 prosent og Kypros hele 9,6 prosent. Aller dårligst ut kommer fastlandsbeboerne i Hellas med 8,4 prosent av strømregningen sin.

SaveOnEnergy er en kommersiell tjeneste, men de har basert utregningene sine på offisiell statistikk fra EU gjennom Eurostat.

Her kan du lese mer om hvor mye de forskjellige europeiske landene betaler for strømmen de bruker.

Powered by Labrador CMS