EU-enighet om strengere regler for gassrørledningen Nord Stream 2

Publisert

EU har nådd enighet om nye regler for gassrørledninger. Dermed strammes grepet om Nord Stream 2, den nye rørledningen mellom Russland og Tyskland.

EUs medlemsland, EU-kommisjonen og EU-parlamentet ble natt til onsdag enige om en avtale som sidestiller gassrørledninger som går til tredjeland, med gassrørledninger internt i EU. Dette vil stramme inn reglene og kontrollen med gassimport, ifølge EU-kommisjonen.

– De nye reglene sikrer at alle som ønsker å selge gass til Europa, må respektere EUs energilovgivning, sier EU-kommissær Miguel Arias Cañete.

De nye reglene må fortsatt formelt godkjennes av EU-parlamentet og EUs ministerråd før de kan tre i kraft.

Enigheten er kommet på plass etter at EUs medlemsland i forrige uke stilte seg bak et fransk-tysk kompromissforslag som innebærer strengere regulering av Nord Stream 2, men som likevel ikke truer prosjektet.

Flere EU-land i øst, så vel som USA, har vært svært kritiske til Nord Stream 2. Bekymringen har blant annet vært at gassrørledningen vil gjøre det mulig for Russland å øke presset på Ukraina fordi russerne ikke lenger vil være avhengige av Ukraina som transittland for gass som går til europeiske markeder.

Tysklands statsminister Angela Merkel har på sin side insistert på at gassrørledningen utelukkende er et økonomisk prosjekt.

(©NTB)