Oljefondet taper milliarder på etiske vurderinger

Publisert

Nå droppes også 52 kullselskaper.

At oljefondet ikke eier tobakksselskaper har redusert avkastningen med 16 milliarder kroner de siste ni årene. Andre etikkvurderinger har «kostet» fondet omtrent like mye.

Tap på nesten 30 mrd

Ifølge Financial Times har Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, gått glipp av 1,94 milliarder dollar i avkastning på ikke å investere i tobakk i årene 2006 til 2015. Dermed nærmer det totale tapet fra de norske, etiske investeringsbeslutningene seg 30 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er avisens kalkyle, men den er omtrent riktig. Det (tobakk) utgjør rundt halvparten av det totale inntektstapet på grunn av etikkbeslutningene om ikke å investere, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet til avisen.

Reklame (saken fortsetter under)

https://vimeo.com/157152222

Oljefondet har de siste ti årene trukket seg ut av en rekke selskaper på grunn av det etiske regelverket. Dette gjelder blant andre tobakksselskaper, bestemte våpenprodusenter og selskaper som kan bidra til tvangs- eller grovt barnearbeid.

Dropper kull 

I forrige uke ble det kjent at Norges Bank har besluttet å utelukke 52 selskaper som er engasjert i kullproduksjon, fra oljefondet. Mindreinntektene fra denne avgjørelsen er foreløpig ikke ferdig beregnet.

Ifølge Financial Times hadde oljefondet en akkumulert avkastning på 288 milliarder dollar fra 2006 til 2015. Det tilsvarer 2.385 milliarder kroner etter dagens kurs.