Oljefondet vurderer ytterligere 40 kullselskaper

Publisert

Forvaltningen av oljefondet oppe til høring.

Oljefondet vurderer å utelukke ytterligere 40 selskaper etter kullkriteriene, i tillegg til de 52 selskapene som allerede er ute av fondets aksjeportefølje.

Det opplyste oljefondets direktør Yngve Slyngstad i sin innledning til finanskomiteens åpne høring om forvaltningen av Statens pensjonsfond i Stortinget fredag.

Tidligere denne måneden opplyste Norges Bank at 52 selskaper er utelukket fra fondet som følge av kullkriteriene.

– Vi vil i løpet av året analysere ytterligere relevante selskaper som kan rammes av kriteriet. Det gjelder et 40-tall selskaper, og vi vil i flere omganger offentliggjøre lister med selskaper som er ekskludert i henhold til det produktbaserte kullkriteriet, sa Slyngstad i høringen fredag.

Måler karbonavtrykket i porteføljen

Han sa også at fondet de siste årene også har gjennomført risikobaserte nedsalg rettet mot blant annet klimagassutslipp og avskoging, herunder kullselskaper.

– Vi har også startet med måling av karbonfotavtrykk i porteføljen. I 2015 har vi igangsatt ulike forsknings- og analyseinitiativer om klimarisiko og konsekvenser for selskaper og fondet, sa Slyngstad.

Stortinget stemte i fjor for at oljefondet skal trekke seg ut av selskaper som baserer 30 prosent eller mer av sin virksomhet på kullkraft eller kullgruver.

Reklame

https://vimeo.com/157152222