Esso dropper palmeolje

Publisert

Esso forteller i en pressemelding at de har sikret seg tilgang på biokomponenter som vil sørge for at de når innblandingskravet på 12 prosent for 2019 uten bruk av palmeolje.

Stortinget har nylig bedt regjeringen om å utarbeide et forslag for å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko. Disse prinsippene skal inn i neste statsbudsjett og gjelde fra 1. januar 2020. Selv om det varslede forslaget ikke dreier seg om palmeolje spesielt, er det et bredt politisk ønske om å redusere bruken av palmeolje i drivstoff.

Esso skriver at de tidligere kun benyttet palmeolje som er sertifisert i henhold til EUs bærekraftkriterier.

Mange tror kanskje at dette med palmeolje er et svart/hvitt spørsmål, men så enkelt er det ikke. Problemet med palmeolje er når det hogges skog for å tilrettelegge for dyrking av palmer. Hvis man derimot dyrker palmer på et tomt område går det ikke utover f.eks. regnskog.

En viktig grunn til at palmeolje har vært så populært er at det er en olje som kan dyrkes frem veldig raskt. Det er for eksempel fire ganger så effektivt å dyrke frem palmeolje som rapsolje.

Likevel kan det være problematisk å skille mellom hva som er god og dårlig dyrking av palmeolje, og opinionen er sterkt imot all bruk av palmeolje.

Les mer: