Fosfor finnes i alt vi produserer på jorden
Fosfor finnes i alt vi produserer på jorden

Fosfor er livsviktig! Snart går vi tom.

Publisert

Hva gjør vi når vi om kun få tiår begynner å gå tom for et av våre viktigste grunnstoffer?

Kjemikalier er byggesteinene for alt - både det levende og det som ikke lever. Vi omgir oss med kjemikalier overalt hver dag – i klær, kosmetikk, mobiltelefoner, emballasje til mat. Et av de viktigste grunnstoffene er fosfor – P – et livsviktig mineral og en byggestein for kroppen vår.

Visste du at...

Visste du at en av hovedingrediensene i mineralgjødsel, populært kalt kunstgjødsel, er fosfor? Visste du at det utvinnes fra stein i gruver som nå kun finnes i fem land. Visste du at verden begynner å gå tom for denne produksjonen om kun noen tiår. Dèt kan få katastrofale følger for klodens matproduksjon. 

- Fosfor er grunnleggende element i alt liv. Uten fosfor, ikke noe liv, uttalte Petter D. Jenssen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tidligere. – Men det er en balansegang, for mye fosfor i vann dreper nemlig alt liv der.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Økende behov med 60 kg fosfor i hvert el-bil-batteri

Over 80% av mineralfosfor som utvinnes brukes til kunstgjødsel. Men nye trender fører også med seg nye bruksområder. I et el-bil-batteri benyttes 60 kg med fosfor. Slik reduserer vi kanskje fossilt brensel, men bruker mye mer fosfor.

Derfor er det veldig viktig med høyt fokus på metoder for å gjenvinne fosfor. Slik at vi i fremtiden kan fortsette med et bærekraftig forbruk av dette livsviktige grunnstoffet i ALT vi produserer.

Følg oss på Facebook

Powered by Labrador CMS