Solberg utfordret om ungdommens klimakrav

Statsministeren vil ikke ofre velferd for klima.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke ofre velferd for klima. Det ble klart da hun ble utfordret på ungdommens klimakrav i Stortingets spørretime onsdag.

– Det er ingen tvil om at avstanden mellom det ungdommene krever på klima og det regjeringen gjør, er kolossalt stor, konstaterer SV-leder Audun Lysbakken.

I Stortingets spørretime onsdag utfordret han statsministeren på de tre hovedkravene som 40.000 klimastreikende unge stilte fredag:

  • Kutte 65 prosent av norske utslipp innen 2030
  • 65 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i u-land
  • Ingen flere oljelisenser

– Ikke stoppe verden

– Vi ser nå et klimaopprør nedenfra som kommer til å forandre politikken vår. Vi ser også en regjering som blir mer stresset av klimaopprør enn av klimakrise. Regjeringens egne dokumenter viser at vi langt fra er på kurs mot å nå klimamålene. Hvor er statsministeren i klimapolitikken? ville Lysbakken vite.

– Det er betimelig at de unge gir klar beskjed. Men det betyr ikke at vi støtter SVs «stopp verden og redd klimaet»-politikk, parerte Solberg.

I debatten gjorde hun det klart at hun setter sin lit til at økte kvotepriser i Europa vil bidra til en dreining mot mer klimavennlige energiløsninger.

Erkjenner svikt

– Det er viktig å ha forpliktelser. En av de aller viktigste tingene mellom 2020 og 2030 er en ny avtale med EU både i kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor. Det betyr mer rapportering og tettere oppfølging. I Granavolden-plattformen har vi forpliktet oss til kutt på 45 prosent i ikke-kvotepliktig sektor. Nå jobber vi for et mål i EU på 55 prosent kutt i kvotepliktig sektor. Det vil ha betydning for norsk næringsliv, slo hun fast.

Arbeiderpartiets klimapolitiske talsmann Espen Barth Eide fulgte opp med spørsmål om ikke regjeringen bør erkjenne at myndighetene har sviktet i klimapolitikken.

– Bør vi ikke si til ungdommene at vi har sviktet, at vi ikke har gjort nok? spurte han.

– Enig. Vi har ikke vært gode nok. Vi hvilte for lenge på klimaforliket fra 2008, som satset på kvoteordningen. Men kvoteprisene ble lavere enn forventet, og vi fikk ikke effekten. Nå er vi på vei til å få den, sa Solberg.

– Ikke hive ut velferd

Også vararepresentant Kristoffer Robin Haug fra MDG forsøkte å få Solberg til å svare klart på om hun vil komme klimastreikernes krav i møte. Som svar påpekte Solberg at kravet om å stenge ned oljevirksomheten vil føre til færre jobber og velferdsreduksjon i Norge.

– Vi har en ambisiøs klimapolitikk. Men det betyr ikke at vi skal hive ut norsk velferd, sa Solberg.

(©NTB)