Rødgrønne har skylden

Publisert

Derfor landet kontraktene i Asia.

Svekket konkurransekraft under de rødgrønnes styre bidro til at kontrakter ble tapt til utlandet og dermed til økt ledighet i dag, mener statsminister Erna Solberg (H).

I 2012 gikk fem store prosjekter ut av landet. Hadde leverandørindustrien klart å sikre seg disse kontraktene i Norge, ville vi hatt bedre sysselsetting nå, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Hun mener skattekutt og forenkling for næringslivet burde vært satt i gang tidligere for å gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige. Prosjektene hun viser til er blant annet fire store utbygginger på norsk sokkel: feltene Aasta Hansteen, Martin Linge, Ivar Aasen og Gina Krog.

->> Se også videointervju: Vi må vinne kontraktene

Oppdragene som gikk tapt for norsk industri, havnet i stedet i Sør-Korea, Malaysia, Singapore og Nederland.

Det påførte Norge en skade, sier statsministeren og peker på at ikke bare gikk kontraktene tapt, men de bidro til å bygge opp de utenlandske konkurrentene.

->> Les også: Minster store kontrakter til Asia

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Solberg bedriver «tvilsom historieskriving» og sier beskyldningene burde ledsages av anerkjennelse for lav ledighet, høy sysselsetting og nye arbeidsplasser som oppsto i årene Ap, SV og Senterpartiet satt i posisjon.

For meg er det vanskelig å få øye på hva regjeringen har gjort for konkurransekraften, med mindre de tar æren for lavere oljepris, svakere krone og svakere økonomisk vekst, sier han.