OSLO 20090612:Illustrasjon av datatrafikk . Datanettverk .Datarom med kabler og ledninger .Grønt lys . Strøm , eletrisitet .Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
OSLO 20090612:Illustrasjon av datatrafikk . Datanettverk .Datarom med kabler og ledninger .Grønt lys . Strøm , eletrisitet .Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Erik Solheim trekker seg som FNs miljøsjef

Publisert

Erik Solheim trekker seg som sjef for FNs miljøprogram (UNEP) i kjølvannet av kritikk av reisevirksomheten hans.

Overfor Dagens Næringsliv bekreftet Solheim tirsdag at hans tid som FNs miljøsjef er over.

Samtidig forsøkte han å tilbakevise deler av kritikken han har fått fra FNs revisjonsprogram.

– Jeg tar ansvaret for den situasjonen vi har med revisjonsrapporten som går igjennom mange ting, det aller meste har jeg ikke vært borti i det hele tatt. Det blir lettere å gjennomføre denne prosessen uten at jeg er daglig leder, skriver Solheim i en uttalelse til Dagens Næringsliv.

Reiste for millioner

Ifølge den britiske avisa The Guardian ble Solheim bedt om å trekke seg av FNs generalsekretær António Guterres.

Tidligere i høst ble en foreløpig rapport fra FNs revisjonsprogram lekket til The Guardian og Aftenposten. I rapportutkastet gikk det fram at Solheim i løpet av sine første 22 måneder i jobben reiste for 4,1 millioner kroner.

I tillegg fikk han kritikk for å ha latt to av sine nærmeste rådgivere få bo i Paris, selv om UNEPs hovedkvarter ligger i Kenyas hovedstad Nairobi.

Solheim fikk lørdag den endelige rapporten om sin reisevirksomhet, ifølge Aftenposten. Avisa omtalte UNEP-sjefens avgang tirsdag før opplysningene var bekreftet av Solheim selv.

Holdt tilbake penger

Solheim har tatt selvkritikk for noen av reisene sine og betalt tilbake en sum tilsvarende 50.000 kroner. Summen er knyttet til én reiseregning der revisorene oppdaget feil.

Samtidig har Solheim forsvart seg med at utstrakt reisevirksomhet er viktig for å synliggjøre UNEPs arbeid for miljøet.

Både Sverige, Danmark og flere andre land har likevel valgt å midlertidig stanse sine bidrag til finansieringen av UNEP etter at anklagene ble kjent.

Ifølge The Guardian er til sammen flere titalls millioner dollar holdt tilbake av misfornøyde land. Manglende finansiering har angivelig ført UNEP til randen av økonomisk krise.

– Omdømmerisiko

I et intervju med NRK tirsdag avviste Solheim at han trekker seg som direkte følge av kritikken han har fått fra FNs revisjonsprogram.

I stedet sa han at han er blitt enig med António Guterres om at rapporten lettere kan håndteres hvis han går av. Han framholdt også at rapporten inneholder en rekke feil og mangler.

En viktig del av UNEPs arbeid er å arbeide for å begrense utslippene av klimagasser. Flytrafikk medfører høye CO2-utslipp, og i rapportutkastet tidligere i høst ble Solheims reisevirksomhet beskrevet som en risiko for UNEPs omdømme.

En kilde som Aftenposten har snakket med, sier det også kan være andre årsaker til Solheims avgang. Blant annet skal USA ha vært kritisk til Solheims tette forbindelser til Kina.