Solheim advarer Norge mot å klynge seg til oljen

Publisert

FNs miljøsjef Erik Solheim advarer norske politikere mot å være bakpå i energipolitikken. Nye energiformer vil komme raskere enn man tror, framholder han.

– Dersom man klynger seg til fortida, kommer man til å tape økonomisk, sier Solheim til NTB.

«Verdens miljøminister» var fredag i Oslo for å møte norske miljøorganisasjoner og få innspill til den nye jobben som leder for FNs miljøprogram (UNEP).

Klima og norsk oljepolitikk var et viktig tema i Arendal denne uka, der både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) slo fast at utvinning av olje og gass kommer til å være svært viktige inntektskilder for Norge i tiår framover.

Bakpå

– Akkurat hvor lenge norsk oljenæring vil eksistere, er det ingen som kan svare på i dag. Men jeg vil advare mot å være bakpå og heller oppfordre politikerne til å omfavne de nye teknologiene raskest mulig. Det går veldig, veldig fort nå innen sol og vind, sier Solheim.

Han peker blant annet på at oljeselskapet Total vil bli verdens største på solenergi innen 2030, mens Nissan har spådd at det innen 2020 vil være flere ladestasjoner for elbiler i Storbritannia enn bensinstasjoner.

Kommunikasjonssjef Jon Evang i klimastiftelsen ZERO er enig i at det trengs langt større satsing på fornybar energi.

– Vi må bort fra fossil energi dersom vi skal ha håp om å nå togradersmålet, sier han.

Brohode

Solheim peker samtidig på at det går langt bedre i verden enn mange tror, og at optimismen er stor mange steder. I klimakampen er det heller ikke mangel på verken penger, teknologiske løsninger eller forståelse for problemene blant verdens ledere.

– Det vanskelige er å mobilisere tilstrekkelig politisk vilje når kampen står om ulike politiske interesser, sier han.

Også fra miljøorganisasjonene fikk han ulike signaler om hva det er viktig å ta tak i, fra utvikling av biomasse til skarpere fokus på miljøkriminalitet.

Selv er FNs miljøsjef opptatt av å bli et brohode mellom et investeringsvillig næringsliv og gode miljøprosjekter.

– Men da må stater være villige til å gå inn og dele risikoen, framholder Solheim.

Ny miljøavtale

Verdens neste store miljømøte finner sted i Rwandas hovedstad i Kigali i oktober, der ledere fra 200 land etter planen skal undertegne en avtale om å fase ut bruken av klimagassene HFK (hydrofluorkarboner).

– Avtalen kan gi en klimaeffekt på 0,4 grader. Det er betydelig, sier Solheim.

Powered by Labrador CMS