- Gi leverandørene større makt

Publisert

Oljeselskapene kan ikke fortelle andre hvordan de skal gjøre jobben.

Leverandørindustrien må få slippe til i større grad, og at de beste løsningene må komme foran den aller billigste prisen, mener Erik Haugane, administrerende direktør i Okea. enerWE møtte ham på Petrosam-konferansen i Trondheim.

Ser til bilindustrien

I dag er det oljeselskapene som tegner løsningene, slik at leverandørene kan gi tilbud på timepris, sveise- og monteringskostnader og så videre. Dette bør snus på hodet, mener Haugane.

Under konferansen forklarte han at oljebransjen har hatt en produktivitetsutvikling på minus 70 prosent de siste ti årene.

- Bilindustrien har hatt en mye bedre produktivitetsutvikling de siste årene enn oss. De konkurrerer på et marked for å levere best produkt til lavest mulig pris. Og det er ikke forbrukeren som har forklart hvordan bilen skal se ut, det er leverandørene som har drevet utviklingen fremover.

Løsningen må være det viktigste

Haugane mener at oljebransjen må kunne gjøre det på samme måte: Gå til industrien og spørre om hvem som har den beste – ikke nødvendigvis den aller billigste, men den mest effektive løsningen.

- Dette tror vi er en god måte å legge til rette for innovasjon i industrien på, men de store oljeselskapene klarer nok ikke å snu seg så raskt.

Ser for seg underskog av oppstartsselskaper

Oljebransjen trenger nye produkter og løsninger, og Haugane ser for seg at det gror frem mange små selskaper med bedre løsninger.

- Så kan det bli som IT-bransjen fungerer i dag, at de små blir kjøpt opp når det blir suksess.

Alt gjøres av gammel vane

Fordelen til Okea er ifølge Haugane at de ikke har gamle vaner å kvitte seg med, eller omstillingskostnader.

- Vi skal tenke kost/nytte i alt vi gjør. Norwegian tok et marked fordi SAS ikke klarte omstillingen, og sånn tenker vi også.

Powered by Labrador CMS