Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Er du homo, eller?

Kommentar av Chul Christian Aamodt, adm. dir, enerWE

Publisert Sist oppdatert

I min tidligere jobb satt jeg i ledelsen i et selskap som leverer produkter og tjenester ut i oljebransjen. I 2008 hadde jeg inne en dyktig mann på jobbintervju. Han jobbet da i Statoil.

På slutten av jobbintervjuet sa han:

- Det er også noe jeg må si. Jeg er homofil.

Det virket som om han var redd for å si det. Det virket som om han trodde dette skulle påvirke min vurdering av han som kandidat til jobben.

- Det er viktig for meg å være åpen om dette. Det er ingen i min avdeling som vet det. Det er en mannsdominert avdeling, og de har mange fordommer mot homofile. Jeg har rett og slett ikke turt å fortelle det, hverken til min leder eller til andre.

Dette kom litt brått på meg. Tanken om at seksuell legning skulle ha noe så si i et jobbintervju hadde ikke slått meg. Jeg svarte umiddelbart at det selvfølgelig ikke hadde noe å si. Flere av kollegene mine i selskapet var jo også homofile.

Hva betyr egentlig M-en?

Så slo en annen tanke meg. Oljebransjen tenker jo HMS 24 timer i døgnet. På vestlandet bruker alle sykkelhjelm, de har lokk på kaffekoppen, de holder seg i rekkverket i trapper og bilene rygger inn på parkeringsplassen. Samtidig så virket det som om M-en i HMS her hadde sviktet. Miljøet i avdelingen hans i Statoil var ikke slik det burde være.

Han fikk tilbud om jobb

Vi kjørte intervjuer med mange kandidater. Han utmerket seg, og resultatet ble at vi gav han tilbud om jobb hos oss. Dessverre for oss så takket han nei til fordel for en jobb i et annet selskap. Jeg ser av hans Linkedin-profil at han fortsatt jobber i olja.

Hvordan er det med M-en i oljebransjen nå?

Jeg tror ikke denne historien er unik.

På midten av 2000-tallet så tror jeg dette gjaldt oljebransjen generelt.

Jeg håper virkelig ting har endret seg.

Deler av kommentaren ble først publisert i 2016.