Equinor's tyske havvindpark har begynt å levere strøm

Publisert

Havvindparken Arkona i den tyske delen av Østersjøen har levert den første elektrisiteten til det tyske strømnettet. Det forteller Equinor i en pressemelding.

Arkona er et prosjekt på 385 MW, som drives av E.ON i samarbeid med Equinor. Når vindparken er ferdig kan den levere kraft til om lag 400.000 tyske husholdninger.

– Arkona er den fjerde havvindparken til Equinor som er tilkoblet strømnettet i Europa siden 2012, og utgjør et supplement til Tysklands energiforsyning. Prosjektet er nok et viktig bidrag til Equinors ambisiøse strategi om å utvikle selskapet fra et fokusert olje- og gasselskap til et stort energiselskap, der vi bygger på vår omfattende erfaring fra offshore olje og gass og mer enn 40 års erfaring som en av de største energileverandørene i Europa, sier Pål Coldevin, leder for Ny energiutvikling i Equinor og leder av Arkonas styringskomite.

Arkona-prosjektet ligger 35 kilometer nordøst for øya Rügen i Tyskland. Vindparken vil få en kapasitet på 385 megawatt (MW) og forsyne rundt 400.000 husholdninger med fornybar energi. Investeringen er på 1,2 milliarder euro.

Arkona-prosjektet er inne i sitt siste byggetrinn. Transformatorstasjonen til havs og alle de 60 bunnfestene ble installert tidligere enn planlagt. Kablene som forbinder turbinene med transformatorstasjonen til havs, ble også ferdig tidligere enn planlagt. Det er så langt installert 44 vindturbiner. Målet er at alle turbinene skal være installert innen utgangen av året, og levere fornybar energi til strømnettet.

– Det tok bare ett år fra den første monopelen ble installert til den første elektrisiteten ble levert. Det er sjelden et prosjekt blir gjennomført så raskt, sier Sven Utermöhlen, som er driftsdirektør (COO) for klima og fornybar energi i E.ON.

Equinors nåværende havvindportefølje har kapasitet til å skaffe fornybar energi til mer enn en million europeiske husstander. I tillegg til andelen i havvindparken Arkona, har Equinor også en posisjon i vindkraftprosjektene Baltyk II og III i den polske delen av Østersjøen. I Storbritannia driver Equinor havvindparkene Sheringham Shoal, Dudgeon og Hywind Scotland.