Jon Erik Reinhardsen er styreleder i Equinor.
Jon Erik Reinhardsen er styreleder i Equinor.

Styreleder: - Styrets prosess har pågått i et par-tre år

Styret har vært forberedt på Eldar Sætres avgang, forteller Jon Erik Reinhardsen.

Publisert

I dag ble det kjent at det er duket for lederbytte på toppen i gigiantkonsernet Equinor. Eldar Sætre gir seg etter seks år som toppsjef og hans etterfølger blir Anders Opedal, som var en intern kandidat.

Neste år fyller Sætre 65 år, og på pressekonferansen i dag, innrømmet han at det var vemodig å annonsere sin avgang.

Jeg må innrømme at dette er en helt spesiell dag. En vemodig dag.

Eldar Sætre

- Selv om det er min beslutning å gå av med pensjon, må jeg innrømme at dette er en helt spesiell dag. En vemodig dag. For mer en 40 år side gikk jeg til min første jobb i det som den gang het Statoil. Det var et ungt selskap. Da som nå hadde vi ambisjon om å gjøre forskjell i samfunnet, uttalte han.

Til enerWE bekrefter styreleder Jon Erik Reinhardsen at dagen i dag nok er en rar dag for avtroppende konsernsjef Eldar Sætre.

- Ja dette er en rar dag for Eldar. Men han har all grunn til å være stolt av en fantastisk karriere, og ikke minst de seks siste årene som leder. Han har levert noe det står veldig stor respekt av, sier han.

Styret har vært forberedt

Reinhardsen forteller videre at styret har vært godt forberedt på situasjonen med at de måtte rekruttere en ny konsernsjef.

Én ting er hva Eldar tenker og én ting er hva styret tenker. Så har dette møttes i en veldig grei felles forståelse nå.

Jon Erik Reinhardsen

- Vi har jo løpende samtaler hele tiden om alt som dreier seg om hans rolle, motivasjon og hva det er for noe, men det var nå på forsommeren at vi begynte å bli litt konkrete om at 65- års grensen ville bli et naturlig punkt for ham. Så det er tidsaspektet. Men styrets prosess har jo pågått i et par-tre år. Hvor vi har søkt kandidater, fulgt kandidater, hatt samtaler med kandidater og har hatt ulike scenarier for når dette kunne skje. For det må vi som styre ha for å kunne forberede oss. Én ting er hva Eldar tenker og én ting er hva styret tenker. Så har dette møttes i en veldig grei felles forståelse nå, som gjør at vi annonserer dette skiftet nå, sier han.

Opedal får lavere lønn

På pressekonferansen kunne Reinhardsen fortelle at Opedal vil motta rundt ti prosent mindre lønn enn sin forgjenger.

- Vi har lagt til grunn at den nye konsensjefen skal starte på et nivå hvor totalkompensasjonen er noe lavere enn forgjengerens. Dette kommer spesielt til uttrykk i pensjonsordningen. Ved måloppnåelse vil Anders sin totalkompensasjon være drøyt ti prosent lavere enn for Eldar, uttalte han fra podiet på Fornebu.

Vi har lagt til grunn at den nye konsensjefen skal starte på et nivå hvor totalkompensasjonen er noe lavere enn forgjengerens.

Jon Erik Reinhardsen

Overfor enerWE utdyper Reinhardsen dette slik;

- For det første tror jeg det er naturlig at når nye konsernsjefer trer inn, er det naturlig å begynne litt under den som går av med full kompetanse og erfaring. Og så har Anders vært enig i at det er viktig å vise at han ikke er ute etter å først og fremst maksimere sin avlønning. Vi står foran en del krevende beslutninger i selskapet - også på kostnadsreduksjon, og Anders er bevisst det. Det er en felles forståelse for at dette er et riktig signal å gi. Og en riktig start for Anders i denne jobben, sier han.

- Vil denne ansettelsen føre til at det grønne skiftet i Equinor går raskere?

- Det er jo styres ambisjon og det vi har signalisert til Anders er viktig for oss. Å få akselerert den utviklingen innen fornybar og samtidig ligger det et budskap om å fokusere olje- og gassbiten. Og det er jo det Anders nå skal jobbe med å konkretisere de nærmeste uker og måneder, så når han overtar, begynner dette på forme seg som en litt spisset strategi.