SAFE i Statoil: En nekrolog - Navnet Statoil er foreslått begravet

Publisert

Statoil ble født i 1973, og det var Arve Johnsen som stod for dåpen. Det var den Norske storfamilien sitt selskap. Derfor var det naturlig at familienavnet Stat var med. Selskapet skulle drive med utvinning og salg av olje og gass i en internasjonal bransje så «oil» ble en naturlig del av navnet.

Unnfangelsen skjedde i Stortinget den 14. juni i 1972, men da som «Den Norske Stats oljeselskap». Som mange andre barn fikk også det ektefødte barnet av den norske storfamilien «Den Norske Stats Oljeselskap» raskt sitt brukernavn; «Statoil» var en realitet.

Statoil ble altså unnfanget i Oslo, men barndommen og ungdommen ble tilbrakt i Stavanger. De nærmeste foresatte de første årene var Jens Christian Hauge, Finn Lied og Arve Johnsen. Sistnevnte stod for den daglige omsorgen helt fra 1972 og frem til 1988.

I 2001, da Statoil fylte 29 år, ble utferdstrangen stor. Som ung voksen ønsket man ut å se seg om i den store verden. Da ble det åpnet opp for at også resten av verden kunne ta til seg Statoil, og Statoil kunne ta til seg av verden. Etter hvert ble stadig mer av tiden benyttet i Oslo og utlandet. Både Russland, England, Brasil, Iran og en rekke andre land ble flittig besøkt. Statoil var en populær gjest overalt.

Som de fleste nordmenn, har vi helt siden unnfangelsen hatt ett forhold til Statoil. Den velkjente dråpen var både kjent og kjær. Ikke minst på alle bensinstasjonene, i hele vårt langstrakte land. I 2009 kom et varsel om endring. Dråpen var ikke lenger logoen til selskapet, selv om den fortsatt var å se på alle bensinstasjonene. Enda ett varsko om at en epoke gikk mot slutten, kom i 2012, da man solgte ut alle bensinstasjonene og dråpen forsvant helt.

Som fagforening har vi i SAFE i Statoil vært med på både oppturer og nedturer. Vi har vært uenige men også stått sammen. Hele tiden stod navnet Statoil som et tydelig anker for vår virksomhet. Blod er tykkere enn vann, så vi har funnet utav det. Sammen. Åpen, tett på, omtenksom og modig, er alle verdier vi har forsøkt å rette vårt samarbeid etter. Vi har hatt mange gode stunder sammen.

Forslaget om den nært forestående døden ble annonsert offentlig 14 mars 2018.

Beskjeden kom både brått og uventet, og for de fleste var det både overaskende og uforståelig. For helsen var meget bra, og oppadgående- etter en litt utfordrende periode. Som for de fleste bortganger sitter de etterlatte også denne gangen igjen med følelsen av maktesløshet og følelsen av at urett er begått.

Slik det nå ser ut ble Statoil kun 46 år gammel. Nå er navnet Statoil foreslått begravet. En nasjon følger Statoil på den siste reisen. Mange kjenner på sorgen. Savnet vil følge mange av oss så lenge vi lever.

Selskapet lever videre. Men navnet Statoil kan bli borte. Familienavnet.

Farvel….eller?

- SAFE i Statoil Sokkel.

Ønsker DU at Statoil navnet skal leve?» Trykk "liker".

Safe i Statoil har i kveld publisert dette minneordet på sin Facebook-side. Teksten er gjengitt med tillatelse fra SAFE.