I november overtar Anders Opedal som konsernsjef i Equinor.
I november overtar Anders Opedal som konsernsjef i Equinor.

Opedal: - Jeg kjenner på skrekkblandet fryd

Påtroppende Equinor-sjef Anders Opedal vil bruke de neste månedene til å forberede seg på sjefsjobben.

Publisert Sist oppdatert

Under dagens Equinor-pressekonferanse der Anders Opedal ble presentert som påtroppende konsernsjef etter Eldar Sætre, ble det kjent at Opedal umiddelbart fratrer sin stilling som Konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring. Det gjør han for å kunne forberede seg til oppgaven som konsernsjef fra 2. november i år.

- De neste månedene vil jeg bruke tid til å snakke med folk og gjøre meg klar til å ta over. Bare gjennom å lytte og forstå kan vi bli bedre, sa Opedal på dagens pressekonferanse.

Etter at Opedal har overtatt som konsernsjef i november, vil Sætre være tilgjengelig som konsulent for Opedal - frem til han går endelig av med pensjon 1. mars neste år.

I dag ble det kjent at Eldar Sætre (til v) gir seg som konsernsjef i Equinor. Arvtakeren er Anders Opedal (midten). Til venstre ses styreleder Jon Erik Reinhardsen.
I dag ble det kjent at Eldar Sætre (til v) gir seg som konsernsjef i Equinor. Arvtakeren er Anders Opedal (midten). Til venstre ses styreleder Jon Erik Reinhardsen.

- Føler på tungt ansvar

Da Opedal presenterte seg selv for de fremmøtte journalistene og de som fulgte pressekonferansen via nettet, la han ikke skjul på at han både var glad for - og stolt over å få oppgaven med å ta over Equinor.

Jeg føler på tungt ansvar, men det som gir meg selvtillit, er folkene i Equinor, som har en klar ambisjon om å gjøre en forskjell.

Anders Opedal

- Jeg må innrømme at jeg kjenner på skrekkblandet fryd. Jeg føler på tungt ansvar, men det som gir meg selvtillit, er folkene i Equinor, som har en klar ambisjon om å gjøre en forskjell. Til alle dere vil jeg si at jeg gleder meg til å ta fatt. Jeg er så uendelig stolt over det laget vi er, uttalte han.

På spørsmål fra enerWE om hva som kommer til å bli annerledes når han overtar, svarer Opedal;

Det jeg kommer til å gjøre annerledes, er at vi kommer til å forsterke ambisjonen vår innen fornybar-segmentet.

Anders Opedal

- Det jeg kommer til å gjøre annerledes, er at vi kommer til å forsterke ambisjonen vår innen fornybar-segmentet. Jeg ønsker at vi skal være et selskap innen det grønne skiftet. Men så må jeg få lov til å si, vi har et utrolig godt startpunkt. Vi har jobbet de siste ti årene for å bygge opp en god og robust portefølje på olje og gass, og en god portefølje med prosjekter som allerede er i drift på fornybar og prosjekter som er under gjennomføring. Det som vi kommer til å jobbe med nå, er å se på hvordan vi kan akselerer den implementeringen.

- Men kommer du til å være en annerledes sjef enn Eldar?

- Jeg er jo en annen person, selvfølgelig. Så det er klart at en annen person har en annen stil, og jeg har min måte å være på. Det som er viktig for meg, er at jeg er meg selv, og jobber som leder på den måten jeg har jobbet de siste årene, sier han.

- Må sørge for å ha tillit

Denne våren har det stormet for alvor rundt gigantkonsernet - hovedsakelig knyttet til Dagens Næringslivs avsløringer om enorme tap knyttet til konsernets USA-satsing.

- Hva er den viktigste læringen etter USA-skandalen?

- En av de viktigste læringene er at vi alltid må sikre at vi har en åpenhetskultur, at vi er åpne selv om ting ligger tilgjengelig. At vi sørger for at det forstått. Sånn at vi sørger for å ha den tilliten vi skal ha i samfunnet, sier Opedal til enerWE.

Opedal har jobbet i Equinor i mer enn 20 år, og har i to perioder vært del av Eldar Sætres ledergruppe.