Equinor vil teste flytende solpanel utenfor Frøya

– Hvis vi lykkes her, kan vi lykkes alle steder.

Publisert

Equinor skriver i en pressemelding at de sammen med Moss Maritime ser på mulighetene for å teste flytende solpanel i havet utenfor Frøya.

– Hvis vi lykkes her, kan vi lykkes alle steder, sier Hanne Wigum, leder av teknologienheten som jobber med vindkraft og solenergi i Equinor.

Planen er å bygge et flytende testanlegg utenfor Frøya i Trøndelag på sensommeren 2021.

I energisammenheng har Frøya fått mest oppmerksomhet rundt konflikten knyttet til utbygging av vindkraft. Blant motstanderne påpekes det ofte at øya er svært lav sammenlignet med de høyreiste vindturbinene. Høyden blir imidlertid ikke et like stort problem med solpanelene.

Anlegget kommer til å ha en størrelse på 80x80 meter og vil ha en høyde over havoverflaten på under 3 meter. Planen er at anlegget skal testes ut i minst ett år.

Hensikten med testanlegget er ikke først og fremst å se på hvor mye energi det kan produsere, men hvordan værforholdene påvirker anlegget.

– Frøya kommune har vært en god samarbeidspartner for oss. Vi har fått til avtale med netteier, slik at strømmen vi produserer kommer inn i strømnettet på Frøya. I tillegg er det en stor fordel for oss med nærhet til vårt forskningssenter i Trondheim, samt kompetansen som finnes hos forskningsinstituttet Sintef og NTNU, sier Wigum.

Frøya-ordfører Kristin Furunes Strømskag ser frem til det videre samarbeidet.

– Det er svært spennende at Frøya velges som vertskommune for uttesting av nye fornybare energikilder, som solenergi. Med våre naturgitte forutsetninger er vi en god lokasjon for fullskala testanlegg innenfor forskning og utvikling, sier Furunes.

Også for Moss Maritime blir testanlegget en viktig milepæl.

– Vi har jobbet med dette konseptet de siste tre årene, det siste gjennom partnerskapet med Equinor, og konseptet har vært igjennom en betydelig utvikling, både teknisk og økonomisk. Det flytende testanlegget vil være et viktig steg på veien mot kommersialisering av teknologien, og vil være en viktig arena for videre utvikling og optimalisering av konseptet, sier Alexander Thøgersen, Vice President Engineering i Moss Maritime.

Powered by Labrador CMS