Statsråder og tidligere Equinor-topper innkalt til høring på Stortinget

Temaet er tapene Equinor har hatt i USA og selskapets virksomhet i Angola.

Publisert

Nåværende olje- og energiminister Tina Bru og to tidligere statsråder er sammen med flere topper i Equinor innkalt til Stortingets høring om selskapet.

Temaet for den varslede høringen 26. februar i regi av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er tapene Equinor har hatt i USA og selskapets virksomhet i Angola. Leder av komiteen, Dag Terje Andersen (Ap), sier til E24 at målet med utspørringen er finne ut hvordan Olje- og energidepartementet har fulgt opp intensjonene fra eierskapsmeldingen, og statens ambisjoner med eierskapet i Equinor.

Foruten sittende statsråd Tina Bru (H) i Olje- og energidepartementet er også to av hennes forgjengere, Terje Søviknes (Frp) og Tord Lien (Frp) bedt om å møte til høringen. Det er også sittende konsernsjef Anders Opedal og selskapets styreleder Jon Erik Reinhardsen.

Også de to foregående konsernsjefene Eldar Sætre og Helge Lund er bedt om å komme, det samme som de tidligere styrelederne Svein Rennemo og Øystein Løseth.

Riksrevisjonen konkluderte i sin rapport i desember med at Olje- og energidepartementet ikke hadde stilt tydelige nok forventninger til åpenhet i Equinors offentlige rapportering om de store tapene i utlandet. Det er avdekket store tap i USA på 161 milliarder kroner fra 2007 til 2019.

Det er fra tidligere også kjent at selskapet hadde store overføringer til Angola og blant annet betalte 420 millioner kroner i «sosiale bidrag» til et forskningssenter som etter ti år fortsatt ikke er bygget, og også 295 millioner kroner til «sosiale prosjekter», som selskapet ikke vet hva har gått til.

(©NTB)