Lars Haltbrekken (Sv) og olje- og energiminister Tina Bru (H) i vandrehallen etter den muntlige spørretime på stortinget.
Lars Haltbrekken (Sv) og olje- og energiminister Tina Bru (H) i vandrehallen etter den muntlige spørretime på stortinget.

Oljeministeren vil redegjøre for Equinor-saken

- Det er forståelig at det er stor politisk oppmerksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Olje- og energiminister Tina Bru (H) vil be Stortingets presidentskap om å få gi en muntlig redegjørelse om Equinors virksomhet i USA.

Det varsler hun i en pressemelding tirsdag.

– Equinors virksomhet i USA har fått mye negativ oppmerksomhet. Jeg har allerede svart på spørsmål fra Stortinget om saken, og det er forståelig at det er stor politisk oppmerksomhet om denne. Jeg har derfor bestemt meg for å anmode Stortingets presidentskap om å få gi en muntlig redegjørelse, sier Bru.

Hun ønsker å orientere om ulike sider ved Equinors virksomhet i USA og Olje- og energidepartementets eierskapsutøvelse.

Dagens Næringsliv har avdekket at selskapet har tapt 200 milliarder kroner på investeringer i løpet av de siste 20 årene.

Olje- og energiministeren har allerede innført nye rutiner for å følge bedre med på Equinors utenlandsdrift og spesielt regnskapstallene fra virksomheten i USA. Hun ber selskapet – der staten eier 67 prosent av aksjene – gjøre sitt ytterste for å hindre at slike situasjoner oppstår i framtida.

Bru måtte svare på flere spørsmål om saken i Stortingets spørretime i forrige uke. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er likevel ikke helt fornøyd.

– Bru har svart ryddig, men sakens natur og selskapets betydning tilsier at Stortinget bør få svar på de spørsmålene vi har, og ved at Bru gir en redegjørelse til Stortinget, kan hun gi oss en samlet fremstilling, sier Støre til DN og mener at avsløringen viser «en uakseptabel forretningskultur og praksis med bruk av midler».

(©NTB)