Eldar Sætre gir seg etter seks år som konsernsjef i Equinor.
Eldar Sætre gir seg etter seks år som konsernsjef i Equinor.

Eldar Sætre går av som konsernsjef i Equinor

Gir seg etter seks år.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert.

Etter seks år som konsernsjef i Equinor gir Eldar Sætre seg i toppjobben. Anders Opedal blir Sætres erstatter fra 2. november.

Opedal har jobbet i selskapet siden 1997. Han kommer fra stillingen som konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring. Han har tidligere blant annet vært direktør og landsjef i Brasil.

- Anders Opedal har dyp kunnskap om – og bred erfaring fra – energisektoren. Han har gått gradene i Equinor, han har vist sterkt lederskap og han har levert resultater som har overgått forventningene som er stilt til ham, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i en pressemelding om lederskiftet.

Opedal vil bli presentert på en pressekonferanse på Equinors kontor på Fornebu klokken 12 mandag. Styreleder Reinhardsen og Eldar Sætre vil være til stede.

Energiomstilling

- Styrets mandat til Anders er å akselerere Equinors utvikling som et bredt energiselskap og å øke verdiskapingen for våre aksjonærer gjennom energiomstilling, sier Reinhardsen.

Opedal er den første ingeniøren som blir konsernsjef i selskapet. Han har mastergrad som ingeniør fra NTNU og mastergrad i bedriftsledelse fra Heriot-Watt universitetet i Edinburgh.

Nå vil han bruke tiden fram til 2. november til å forberede seg på stillingen som konsernsjef.

- Jeg vil bruke muligheten til å lytte, både til organisasjonen og eksterne interessenter, for å høre deres verdifulle perspektiver før jeg setter retning for en ny tid, sier Opedal.

- Riktig valg

De tillitsvalgte i selskapet er fornøyd med at den nye konsernsjef kommer fra internt i selskapet.

- Vi støtter valget av Opedal og mener han er det riktige valget for Equinor med tanke på de store endringene som ligger foran oss. Hans evne og vilje til å lytte til, og samarbeide med, de ansatte vil ha stor betydning for kommende prosesser, skriver selskapets tillitsvalgte i en felles uttalelse til NTB.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har store forventninger til den nye konsernsjefen.

- Han får en svært viktig og utfordrende jobb med å utvikle selskapet videre til et bredt energiselskap som bidrar til å nå målene for Parisavtalen. Det vil være nødvendig for å nå målet om høy verdiskapning over tid, sier Bru i en uttalelse til NTB.

40 år i selskapet

Etter å ha overlatt sjefsstolen til Opedal i november, gir 64-åringen Sætre seg i Equinor 1. mars neste år etter å ha jobbet i selskapet i over 40 år.

- Jeg har tilbrakt hele mitt yrkesaktive liv i Equinor. Jeg er glad i dette selskapet, og det har virkelig vært et privilegium å få jobbe med alle de fantastiske folkene i Equinor gjennom fire tiår. Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd sammen, sier Sætre i pressemeldingen.

Sætre var konsernsjef da selskapet endret navn fra Statoil i 2018.

- Navneskiftet til Equinor reflekterer selskapets utvikling som et bredt energiselskap og vil for alltid stå som en viktig milepæl fra Eldars tid som konsernsjef, sier styreleder Reinhardsen.