Arkivfoto.
Arkivfoto.

Kraftig resultatfall og nedskrivninger for Equinor i tredje kvartal

– Det er fremdeles betydelig usikkerhet knyttet til den framtidige prisutviklingen.

Publisert

Equinor hadde et justert driftsresultat på 780 millioner dollar i tredje kvartal, ned fra 2,59 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.

Nedgangen var ventet, og på forhånd var det også spådd at det ville bli nedskrivninger i milliardklassen for Equinor i forbindelse med fremleggelsen av tredjekvartalsresultatet torsdag. De ble på 27 milliarder kroner, 13 milliarder av dem skjer på land i USA, der Equinor også tidligere har nedskrevet store verdier tidligere.

På godt norsk betyr det at selskapet har evaluert eiendelene sine og satt en lavere verdi på dem enn før, delvis basert på prognoser for forventet olje- og gasspris i framtiden, der Equinor har forventet en svært høy pris sammenlignet med andre i bransjen.

Nedskrivningene bidrar til at Equinors gjeldsgrad øker til 31,6 prosent fra 29,3 prosent i andre kvartal. I tillegg skylder Equinors staten nå ni nye milliarder kroner for tilbakekjøp av aksjer i dette kvartalet, som også har økt gjeldsgraden.

Sætres siste

Eldar Sætres siste kvartalsresultat som konsernsjef i Equinor kunne helt klart vært bedre. Oljeprisen ligger nå rundt 20 dollar lavere per fat enn på samme tid i fjor, og ved børsslutt onsdag ble et fat nordsjøolje omsatt for 38,94 dollar fatet.

– Våre finansielle resultater er preget av svake priser ettersom regioner i hele verden fremdeles er hardt påvirket av pandemien. Vi ser resultatene av vår kraftfulle respons på uro i markedet, med betydelige kostnadsforbedringer og streng finansiell disiplin, sier avtroppende konsernsjef Eldar Sætre.

– Det er fremdeles betydelig usikkerhet knyttet til den framtidige prisutviklingen for råvarer, noe som understreker viktigheten av styrket konkurranseevne og finansiell robusthet, legger han til.

Påtroppende konsernsjef Anders Opedal overtar fra mandag 2. november. Da går for øvrig også Lars Christian Bacher av som finansdirektør og overlater den jobben til Svein Skeie inntil videre.

Økt produksjon

I det tredje kvartalet produserte Equinor i snitt 1,994 millioner fat oljeekvivalenter per dag, som er litt over forventningene og 9 prosent over produksjonen for samme periode i fjor.

Equinor har videre fullført 26 letebrønner der det ble gjort 13 funn og to brønner som ennå er under evaluering. Ved kvartalsslutt var 16 brønner fremdeles under arbeid.

Styret i konsernet har fastsatt et utbytte på 0,11 dollar per aksje for tredje kvartal.

I forkant av framleggingen hadde Equinor sin vane tro invitert et panel av analytikere til å komme med sine spådommer om hvordan resultatet ville se ut denne gangen. Deretter presenterte selskapet en sammenfattet konsensus. Der forventet de 24 ekspertene et resultat på 1,03 milliarder dollar, litt mer enn hva som ble det faktiske resultatet i tredje kvartal.

Powered by Labrador CMS